Zaświadczenie o skreśleniu z listy słuchaczy.

• Autor wątku Autor wątku Aradied
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

Aradied

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
10
Witam.
Pobieram rentę rodzinną po zmarłym ojcu.
W bieżącym roku byłem słuchaczem w szkole policealnej, w czerwcu zdałem egzaminy semestralne i dostałem się na kolejny semestr. Niestety kierunek nie został otworzony z powody nie przystąpienia do grupy szkoleniowej wymaganej liczby osób.

Zostałem skreślony z listy słuchaczy w dniu 31.08.2019r, otrzymałem listownie
rozwiązanie umowy ze szkołą, a w tym samym roku zacząłem również studia.

Ze względu na ich rozpoczęcie, otrzymałem od ZUS-u zawiadomienie w dniu 22.10.2019 r z prośbą o nadesłanie odpowiedniego zaświadczenia ze szkoły policealnej, potwierdzające do kiedy byłem uczniem.
A w przypadku skreślenia z listy słuchaczy podanie informacji o dokładnej dacie. Nie interesuje ich rozwiązana umowa ze szkołą.
Odpowiedź muszę udzielić w terminie 14 dni od daty otrzymania pisma. Zatem do dnia 05.10.2019r.

W dniu 29.10.2019, zgłosiłem się do szkoły policealnej z prośbą o wystawienie odpowiedniego zaświadczenia.
Napisałem wniosek i kazali mi czekać na odpowiedź. Mieli skontaktować się ze mną telefonicznie w tej sprawie. Ponieważ jutro mija termin dostarczenia, a nie otrzymałem żadnej informacji, zgłosiłem się do nich dzisiaj z zapytaniem czy jest już gotowe.

Usłyszałem, że w regulaminie szkoły mają 14 dni na wystawienie zaświadczenia.

A sam regulamin na moją prośbę nie został mi przedstawiony, na stronie szkoły go niestety nie widzę.
Zapytałam również o podstawę prawną i poprosiłem o pisemną odmowę, ponieważ do dnia 5.10.2019 muszę donieść papier do ZUS'u. Usłyszałam tylko, że taki mają regulamin i nic więcej nie mogą zrobić. Mam czekać za informację, kiedy będzie gotowe do odbioru.

Według art. 217 kpa § 3 kpa: "Zaświadczenie powinno być wydane bez zbędnej zwłoki,
nie później jednak niż w terminie siedmiu dni."

Chcę zapytać jak to wygląda z punktu prawnego, czy statut szkoły może być niezgodny z prawem powszechnym?
Jeśli nie, to jaka podstawa prawna do reguluje?
Co zrobić jeśli nie chcą wystawić zaświadczenia? Czy mogę złożyć skargę do Kuratorium Oświaty?

Pozdrawiam

Ostatnia edycja:
Powrót