Zaświadczenie o ukończeniu studiów

• Autor wątku Autor wątku TdB
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
T

TdB

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
7
Hej !

Chcę rozstrzygnąć następującą kwestię: Jaki przepis może uzasadniać nakaz respektowania zaświadczenia o ukończeniu studiów, traktowania jego posiadacza jako mgr, gdy czeka jeszcze na dyplom. :?:
proszę o podpowiedź :help:

Rozporządzenie Ministra Nauki i Szkolnictwa Wyższego w sprawie dokumentacji przebiegu studiów
2 listopada 2006 r.
§ 12.1. W terminie 30 dni od dnia złożenia egzaminu dyplomowego uczelnia sporządza i wydaje absolwentowi dyplom ukończenia studiów wraz z dwoma odpisami i suplementem do dyplomu oraz dokonuje wpisu do księgi dyplomów.

http://www.bip.nauka.gov.pl/bipmein/ind ... t=1&page=0

Dalej:
Art. 167 in principio Ustawy Prawo o szkolnictwie wyższym z dnia 27 lipca 2005, Dz.U. z 2005 roku, Nr 164, poz. 1365 stanowi:
"Absolwenci studiów otrzymują dyplomy państwowe ukończenia studiów wyższych, potwierdzające uzyskanie odpowiedniego tytułu zawodowego"
Z przepisu tego zatem wynika, że jedynym dokumentem (ustawa nie wskazuje na inne ) potwierdzającym fakt uzyskania określonego tytułu zawodowego jest dyplom. Wnioskować więc można (przynajmniej w moim przekonaniu oparty na przepisach, że zaświadczenie o ukończeniu studiów stwierdza jedynie fakt ich ukończenia, i nie mo
że stanowić dowodu potwierdzającego uzyskanie określonego tytułu zawodowego.

zaświadczenie jest dokumentem urzędowym, który należy respektować, oczywiście zaświadczenie takie może potwierdzić uzyskanie tytułu zawodowego magistra (bez względu na byt dyplomu)

Witam!
Mam pytanie: skończyłem 3letnie studia ale niestety nie podzeszłem do obrony pracy licencjackiej. Czy mogę liczyć na wydanie zaswiadczenia o ukonczeniu tych 3 lat, z wykazem zaliczonych przedmiotów i ocen? I czy ma jakąs wartość takie zaswiadcznie?
Dziękuje.

Czytaj art. 217 k.p.a. - jeśli masz interes w potwierdzeniu tego faktu

Powrót