Zaświadczenie o zarejestrowaniu w Urzędzie Pracy

• Autor wątku Autor wątku Sztampowa
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

Sztampowa

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Na początku chciałabym prosić o wyrozumiałość i, w miarę możliwości, proste tłumaczenie. Jestem jeszcze bardzo młodą osobą, która zdecydowanie dopiero zaczyna swoją ''przygodę'' z wszelkiego rodzaju formalnościami i urzędami, w otoczeniu nie mam za bardzo nikogo, kto znałby się akurat na tej kwestii w zadowalającym stopniu, więc wiedzę mam praktycznie zerową i liczę na jakieś życzliwe duszyczki tutaj.

Niedługo osiągnę pełnoletność i zabiorę papiery z mojego dotychczasowego liceum, nie będę podlegała żadnej dziennej szkole. Zamierzam za to przystąpić do egzaminów eksternistycznych, a żeby być zwolniona z ich opłaty, potrzebowałabym zaświadczenia o zarejestrowaniu jako osoba bezrobotna. Nie zależy mi na żadnych zasiłkach, pomocach, ubezpieczeniach - chodzi mi wyłącznie o ten głupi papierek, który poświadczałby, że aktualnie nie mam żadnych dochodów, mogłabym dołączyć go do reszty wniosków i pisać egzaminy za darmo.

I teraz możliwe, że przechodzimy do tej części, w której popiszę się głupotą i niewiedzą w podstawowych kwestiach, z góry przepraszam.
1. Czy mogę zarejestrować się w urzędzie jako osoba bezrobotna, jeśli nigdy wcześniej nie pracowałam (i w sumie nawet nie szukałam pracy)?
2. Z tego co się zorientowałam, żeby się zarejestrować, trzeba złożyć świadectwo ukończenia szkoły (w moim przypadku gimnazjum). Czy musi to być oryginał (go wysyłam razem z wnioskami o egzaminy eksternistyczne), czy wystarczy ''oryginalna kopia'' podbita przez szkołę?
3. Jakie są ''konsekwencje'' takiej rejestracji w urzędzie? Będę musiała co jakiś czas poświadczać, że nadal jestem bezrobotna? Będę zmuszona do przyjmowania jakichś ofert pracy/staży/szkoleń z urzędu? Tak naprawdę nie chcę teraz pracować, muszę skupić się na nauce do egzaminów i matury, pieniędzy na utrzymanie w tej chwili mam wystarczająco. Chodzi mi tylko o te ''głupie'' zaświadczenie, gdyby nie ono, w ogóle nie interesowałabym się otrzymaniem statusu bezrobotnego.
4. Ile może trwać taka rejestracja w urzędzie i wypisanie tego zaświadczenia?

Z góry bardzo dziękuję :roza:

1 tak możesz
2 musisz w urzędzie pracy przedstawić oryginał a oni sobie go skopiują i tego samego dnia oddadzą.
3 Z urzędu pracy dostajesz oferty pracy z którymi musisz się rozliczyć tzn. musisz jechać do danej firmy i odbyć rozmowę kwalifikacyjną, ale oferty każdy wybiera sobie dla siebie jakie chce a jak takiej nie ma to zawsze coś wcisną innego
4 Żeby się zarejestrować trzeba pobrać kwitek z automatu i to najlepiej być z samego rana tuż przed otwarciem i wg. tego kwitka wchodzisz i się rejestrujesz a zaświadczenie o statusie osoby bezrobotnej dostaniesz po ukończeniu rejestracji.
Do urzędu pracy średnio trzeba się zgłaszać co 2 tygodnie a jak wykonujesz prace społecznie-użyteczne to rzadziej.

Powrót