Zaświadczenie z PUP

• Autor wątku Autor wątku hibiskusek
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
H

hibiskusek

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam, chciałabym zaczerpnąć informacji na temat wydawania zaświadczeń przez PUP osobom bezrobotnym bez prawa do zasiłku, niezbędnych do wyrobienia karty EKUZ na wyjazd zagraniczny. Chodzi mi mianowicie o to, że wyjazd mam 7.08.15, ale z racji tego, że chcę kartę wyrobić szybciej do urzędu poszłam 14.07.15 żeby wystawiła mi Pani Urzędniczka zaświadczenie, że jestem osoba bezrobotną ubezpieczoną. Odpowiedź jaka uzyskałam brzmi, że nie może tego zrobić ponieważ jest za wcześnie na zgłoszenie wyjazdu. Tłumaczyłam, że chcę zaświadczenie co nie jest tożsame ze zgłoszeniem wyjazdu, ponieważ wyjazd zgłoszę parę dni przed a teraz chcę zaświadczenie do wyrobienia karty EKUZ, de facto tłumaczę Pani, że robię to internetowo i nie ruszam się na krok poza miejsce zamieszkania, niestety nie udało mi się tego otrzymać. Czy ktoś podpowie jak problem rozwiązać, może jest podstawa prawna, dziękuję ;-)

Należy zwrócić się na piśmie z prośbą o wydanie takiego zaświadczenia.
Zgodnie z Kodeksem Postępowania Administracyjnego na którym opiera się administracja w naszym kraju Urząd ma obowiązek wydać zaświadczenie lub odmowę w ciągu 7 dni.

Należało udać się dzisiaj do przełożonego tej osoby niż pisać na forum.

Powrót