Zatarcie kary porzadkowej a ponowne zatrudnienie

• Autor wątku Autor wątku dyni
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
D

dyni

Stały bywalec
Odpowiedzi
522
Pracownik otrzymał karę porządkową. Po kilku miesiącach zakończył zatrudnienie. Jestem zdania, że pracownik nie przepracował roku, więc kara porządkowa zostaje w aktach. Co natomiast w sytuacji kiedy pracownik ponownie zostanie zatrudniony?

dyni napisał:
więc kara porządkowa zostaje w aktach.
Kara pozostaje w aktach do upływu roku , po tym czasie należy kare usunąć
jest stanowisko GIP

KP mówi o roku nienagannej pracy, jesli pracownik kończy zatrudnienie to ja nie wiem czy pracowałby nienagannie i czy usunęłabym karę porządkową. Czy moge poprosić o link do stanowiska GIP?
Zakładam, że jej nie usuwam, bo tak robie, ale pytanie co nalezy zrobić jak pracownik ponownie rozpocznie zatrudnienie?

Rok to rok , nie ma znaczenia czy ty wiesz czy nie - KP przewiduje określony czasokres
Jezeli nie usuwasz po roku to postępujesz nieprawidłowo
GPP-517-4560-68-1/10/PE/RP

Kodeks pracy mówi wprost o roku nienagannej pracy, to robi różnice :)
Art. 113. [Zatarcie kary]
§ 1. Karę uważa się za niebyłą, a odpis zawiadomienia o ukaraniu usuwa z akt osobowych pracownika po roku nienagannej pracy. Pracodawca może, z własnej inicjatywy lub na wniosek reprezentującej pracownika zakładowej organizacji związkowej, uznać karę za niebyłą przed upływem tego terminu.

Jesli pracownik w trakcie roku otrzyma kolejną kare porządkową to pierwsza nie zostanie usunięta zwyczajnie po roku, własnie przez brak 'roku nienagannej pracy' a dopiero obie zostaną usunięte razem, jeśli będzie spełniony warunek 'roku nienagannej pracy' po nałożeniu drugiej kary.

Stanowisko GIP:

STANOWISKO GŁÓWNEGO INSPEKTORATU PRACY W SPRAWIE USUWANIA Z AKT OSOBOWYCH KARY PORZĄDKOWEJ

(GPP-517-4560-68-1/10/PE/RP)

Zgodnie z art. 110 Kodeksu pracy w razie zastosowania przez pracodawcę jednej z kar określonych w art. 108 Kp, odpis zawiadomienia o zastosowanej karze pracodawca składa do akt osobowych pracownika. Karę uważa się za niebyłą, a odpis zawiadomienia o ukaraniu usuwa z akt osobowych pracownika po roku nienagannej pracy (art. 113 Kp).

W ujęciu stanowisk doktryny przez rok nienagannej pracy, po którym karę uważa się za niebyłą, rozumie się rok liczony od dnia nałożenia kary, w czasie którego pracownik nie był ponownie karany jedną z kar wymienionych w art. 108 Kp.

Jednocześnie żaden z przepisów Kodeksu pracy nie wprowadza odrębnych uregulowań, dotyczących usunięcia odpisu zawiadomienia, w razie ustania stosunku pracy przed upływem terminu określonego w art. 113 Kp.

Tym samym można przyjąć, że zawiadomienie o ukaraniu powinno być usunięte z akt osobowych pracownika w ustawowym terminie, tj. po upływie roku kalendarzowego liczonego od dnia nałożenia kary lub od dnia ponownego ukarania jedną z kar wymienionych w art. 108 Kp.

Mozna przyjąć, powinno być usunięte - dla mnie to za mało, żeby stosować się do tego stanowiska.

dyni napisał:
dla mnie to za mało, żeby stosować się do tego stanowiska.
:)
dyni a co będzie dla ciebie wykładnią do stosowania usuwania kar po roku kalendarzowym ?

Kodeks pracy, ktory mowi o usunięciu kary porządkowej po roku nienagannej pracy :)

Zgodnie z art. 113 § 1 i 2 kara porządkowa ulega zatarciu wyłącznie z upływem roku nienagannej pracy, ewentualnie wcześniej na skutek:

1. uznania jej przez pracodawcę za niebyłą,
  2. uwzględnienia sprzeciwu pracownika albo
  3. uchylenia kary prawomocnym orzeczeniem sądu pracy.

PROBLEM

Nasz pracownik otrzymał naganę w grudniu 2023 r. Zatarcie tej kary i usunięcie informacji o ukaraniu z akt osobowych powinno nastąpić po roku nienagannej pracy, a więc w grudniu 2024 r. Jednak ukarany pracownik zakończył pracę w maju 2024 r. Czy wówczas powinniśmy byli usunąć informację o ukaraniu z akt osobowych pracownika? Sytuację komplikuje fakt, że zatrudniliśmy ponownie tego samego pracownika w grudniu 2024 r. Kiedy powinniśmy zatem usunąć odpis zawiadomienia o ukaraniu i jaka powinna być procedura?
RADA

Na pracownika nałożono naganę w grudniu 2023 r. Zatarcie tej kary i usunięcie dokumentów dotyczących ukarania z akt osobowych powinno nastąpić po roku nienagannej pracy, a więc w grudniu 2024 r. Nie ma przy tym znaczenia, że ukarany pracownik zakończył pracę w maju 2024 r. i zatrudnił się ponownie u tego pracodawcy w grudniu 2024 r.
Okres roku do zatarcia kary porządkowej. Rok niezbędny do zatarcia kary porządkowej należy liczyć według ogólnych zasad obliczania terminów w prawie pracy, czyli potocznie.

Czytanie nie boli
Oby kiedyś PIP nie wyłożył ci przepisów za odpłatnością

Zadałam pytanie prawnikowi zajmującemu się prawem pracy, poniżej jego odpowiedź:

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą przeglądać załączniki.

Załączniki

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą przeglądać załączniki.

Dyni
W przypadku skargi pracownika do PIP ten nie będzie sie opierał na interpretacji jaką napisał ci prawnik tylko na swoim stanowisku ( takie samo zresztą podziela Min. Pracy ) , a te zapewne biorą sie z orzecznictwa choćby tego

Uchwała SN z dnia 18 czerwca 2002 r. sygn. III PZP 10/02 SN 23 listopada 2010 r. (sygn. I PK 105/10)

w/g twojej teori rok nienagannej pracy pracownika którego pracodawca zatrudnia co jakiś czas trwałby i 3 lata

ja jednak nigdzie nie widzę stwierdzenia że okres jednego roku nienagannej pracy należy sumować ( zliczać okres faktycznej pracy ) w przypadku rozwiązania umowy i ponownego zatrudnienia

Powrót