Zatarcie skazania - jazda pod wplywem alkoholu

• Autor wątku Autor wątku ayahuasca
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

ayahuasca

Użytkownik
Odpowiedzi
38
Witam.

Zostalem skazany za jazde pod wplywem alkoholu na:
- kare pozbawienia wolnosci na okres 6msc w zawieszeniu na 2 lata
- zatrzymanie prawa jazdy na 1 rok
- kare grzywny w wysokosci 500zł.

Po jakim czasie w moim przypadku nastapi zatarcie skazania? Od ktorego momentu nalezy ten czas liczyc (od zakonczenia okresu proby, od dnia zaplacenia grzywny)?

Pozdrawiam.

P.S. Posiłkowalem sie tymi informacjami (http://forumprawne.org/prawo-karne/4283-zatarcie-skazania-krk.html) , gdyz chcialem sam odpowiedziec sobie na pytanie, ale w tej sytuacji nie wiem co traktowac jako 'karę nadrzędną' wg. ktorej mialbym ustalac dany okres zatarcia.

Tu będzie miał zastosowanie ten przepis:
Art. 76.
§ 1. Skazanie ulega zatarciu z mocy prawa z upływem 6 miesięcy od zakończenia
okresu próby.
§ 2. Jeżeli wobec skazanego orzeczono grzywnę lub środek karny, zatarcie skazania
nie może nastąpić przed ich wykonaniem, darowaniem albo przedawnieniem
ich wykonania; nie dotyczy to środka karnego wymienionego w art. 39
pkt 5

Czyli:
- musi minąć okres próby + 6 miesięcy
- do tego czasu musi być wykonana grzywna i zakaz prowadzenia pojazdów

plus warunek dodatkowy: nie może dojść do zarządzenia wykonania kary pozbawienia wolności bo takie zarządzenie spowoduje, że art. 76 k.k. nie będzie już odpowiedni do oceny terminu zatarcia skazania.

Mam pytanie, jesli zatrzymuja prawo jazdy, to oznacza, ze mozna sobie podarowac wszelkie wycieczki rowerowe?Ten zakaz tez tyczy sie rowerow??

The_Golden_Boy napisał:
Mam pytanie, jesli zatrzymuja prawo jazdy, to oznacza, ze mozna sobie podarowac wszelkie wycieczki rowerowe?Ten zakaz tez tyczy sie rowerow??

nie

pytanie

Mam troszke inne pytanie. Mianowicie chodzi o obrońce z urzędu w sprawie zatrzymania prawa jazdy. Czy jest taka możliwość dostać takiego obrońce i jakie są warunki?

Powrót