Zatarcie skazania - kiedy? (bezwględne pozbawienie wolności)

• Autor wątku Autor wątku gerard123
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
G

gerard123

Użytkownik
Odpowiedzi
41
Szanowni Państwo!
Kiedyś poruszyłem tą kwestię w, którymś z wątków dotyczacych podobnej sprawy, nie dostałem jednak odpowiedzi :(
W skrócie postaram się jasno przedstawić sytuację syna moich dobrych znajomych:

- tymczasowe aresztowanie 2001-2002
- wyrok nastąpił dopiero w 2006 roku i stał się prawomocny - 2 lata pozbawienia wolności i grzywna 2000 zł
- grzywna została zapłacona niezwłocznie po otrzymaniu wezwania
- skazany napisał pismo do Sądu Penitencjarnego o przedterminowe zwolnienie i takie uzyskał również w 2007 roku
- otrzymał okres próby na 2 lata (kurator) 14 miesięcy zostało zaliczone na poczet kary

I teraz pytanie : - kiedy przedawnia się zapis w rejestrze skazanych (wymazanie)?

Jak rozumieć tą lekko zawikłaną sprawę, ze względu na jej trwanie? Czy można przyjąć, że wyrok został wykonany w takim razie w 2002 roku?(opuszczenie aresztu za kaucją) Pewnie się mylę, bo nie jestem prawnikiem, ale Sąd przecież skazał go na 2 lata i areszt zaliczył na poczet kary, za chwilę Sąd Penitencjarny zawiesza resztę kary i za 2 lata zostanie ona wykonana.
Zostaje grzywna, która jakby nie patrzeć była prawomocnie orzeczona w 2006 roku.

Będę wdzięczny za odpowiedź

Z wyrazami szacunku

Gerard

Jeśłi okres próby orzeczony przy warunkowym przedterminowym zwolnieniem upłynie pomyślnie to datą wykonania kary będzie data warunkowego przedterminowego zwolnienia i od tego momentu liczyć będzie można terminy wskazane w art. 107 k.k. do zatarcia skazania.

Jeśłi okres warunkowego zawieszenia kary przy warunkowym umorzeniu postępoweania nie upłynie pomyślnie (czyli skazany wróci do ZK aby odbyć resztę kary) to terminu do zatarcia skazania nie będzie mozna liczyć od warunkowego przedterminowego zwolnienia z 2007 r.

[cytat="kadi":30u2cx63]Jeśłi okres próby orzeczony przy warunkowym przedterminowym zwolnieniem upłynie pomyślnie to datą wykonania kary będzie data warunkowego przedterminowego zwolnienia i od tego momentu liczyć będzie można terminy wskazane w art. 107 k.k. do zatarcia skazania.

Jeśłi okres warunkowego zawieszenia kary przy warunkowym umorzeniu postępoweania nie upłynie pomyślnie (czyli skazany wróci do ZK aby odbyć resztę kary) to terminu do zatarcia skazania nie będzie mozna liczyć od warunkowego przedterminowego zwolnienia z 2007 r.[/cytat:30u2cx63]

Dziekuje za odpowiedź. Mam rozumieć, że obligatoryjnie 10 lat od 2007 roku pod warunkiem pozytywneg okresu próby,a na wniosek skazanego można próbować już po 5 latach?
Pozdrawiam

[cytat="gerard123":2y0suh12]
Dziekuje za odpowiedź. Mam rozumieć, że obligatoryjnie 10 lat od 2007 roku pod warunkiem pozytywneg okresu próby,a na wniosek skazanego można próbować już po 5 latach?
[/cytat:2y0suh12]

Tak (przy czym zakładam, że skazanie nie dotyczyło przestępstwa przeciwko wolności seksualnej i obyczajności,
na szkodę pokrzywdzonego poniżej lat 15 bo takie skazanie - według art. 106a k.k. - nie podlega zatarciu)

BTW: O wykonaniu kary z dniem warunkowego przedterminowego zwolnienia w razie pozytywnego upływu okresu próby mówi art. 82 k.k.

Dziękuję za odpowiedź - przestępstwo z art 294 oraz 287 i 285 (chyba - jak pamiętam komputerowe włamanie na komputer, kradzież impulsów itp - ogólnie hackerstwo - pierwszy raz karany).
Pozdrawiam i dziękuję w imieniu rodziny zainteresowanego

Z wyrazami szacunku

Gerard

Powrót