zatarcie skazania - wyrok w zawieszeniu

• Autor wątku Autor wątku daniel48
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
D

daniel48

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
6
Witam!
Przeczytałem materiały na forum i z tego co zrozumiałem zatarty wyrok uważa jest traktowany jakby go wogóle nie było.
Otóż kolega został skazany w 2000r na 2 lata w zawieszeniu na 3. Dzwonił do rejestru i powiedzieli mu ze juz go wymazali.
Obecnie odbywa służbę zasadniczą i powiedzieli mu, że żeby został wymazany musi złożyć jakis wniosek do sądu.
Czy to jest prawda? Czy śmiało może mówić ze nie jest karany?

Pozdrawiam i dziekuje

Wpisy z krk usuwane są „automatycznie” bez konieczności składania wniosków.

Zostałem skazany 10.X.2004r na 6 m-cy w zawieszeniu na 2 lata, czyli od 10.IV. 2007, ewentualnie 24 ( wyrok uprawomocnił sie 24.X) powinienem być czyściutki jak łza. Tymczasem podczas rutynowej kontroli policyjnej kilka dni temu, usłyszałem po sprawdzeniu przez radio moich danych, "figuruje, niepotrzebny", w tym momencie niezbyt rozumiem sytuację, wyglada na to że moja kara nie zostala wymazana.
Proszę o poradę na forum lub na maila, sytuacja taka znacząco może utrudnić mi pracę zawodową. Pozdrawiam i dziękuję. 8)

co innego kartoteka karna ,a co innego rejestracje w bazach policyjnych...

Tak jak napisał Markiz.

Z KRK jest Pan wymazywany, co oznacza , że pracodawca czy Pan osobiście biorąc kartę karną , otrzyma kartę z pieczatką "Nie figuruje" (ściśle wniosek z tą pieczatką).

Natomiast w rejestrach Policyjnych będzie Pan nadal figurował.

W świetle prawa jest Pan jednak osobą nie karaną(z chwilą zatarcia).

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót