Zatarcie skazania,Zaswiadczenie o niekarlanosci

• Autor wątku Autor wątku jarazz25
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
J

jarazz25

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
witam,zwracam sie z prosba o udzielenie mi szczegolowej odpowiedzi w mojej sprawie,otoz w 10.10.2004 za jazde pod wplywem alkoholu stracilem prawo jazdy,nastepnie dostalem wyrok 6miesiecy w zawieszeniu na 2 lata,i bodajrze sto zlotych do zaplaty,ktorych nie pamietam czy zostalo zaplacone!mamy juz maj 2009,i nie wiem czy po takim okresie moge ubiegac sie o zatarcie wyroku,no i o zaswiadczenie o niekaralnosci?bardzo bym prosil o wyjasnienie mi mojej sprawy!dziekuje

Skazanie ulega zatarciu z mocy prawa z upływem 6 miesięcy od zakończenia okresu próby (w opisanym wypadku okres ten wynosił 2 lata). Jeżeli wobec skazanego orzeczono grzywnę lub środek karny (w opisanej sytuacji zakaz prowadzenia pojazdów), zatarcie skazania nie może nastąpić przed ich wykonaniem, darowaniem albo przedawnieniem ich wykonania (art. 76 Kodeksu karnego).

Jezeli zaplaciles grzywne i zostal juz wykonany zaka to mozesz otrzymac zaswiadczenie o niekaralnosci.

rozmawialem z siostra,i ona powiedziala ze raczej zapomniala zaplacic!!!bo tak jakos wyszlo!!!czy jest roznica czy nie ma kiedy to bedzie zapolcone?miala to byc wplata na konto ofiar wypadkow!co powinienem zrobic?wyslac jakis wniosek o ubieganie sie o zaswiadczenie o niekaralnosci?

Póki nie zapłacisz skazanie będzie figurowało w KRK. Jak zapłacisz, zawiadom o tym Sąd który wydał wyrok. Sąd ten zawiadomi KRK i wpis zostanie usunięty z rejestru. Oczywiście nie stanie się to z dnia na dzień. Jak to w biurokracji ;)

Przecież jakby nie zapłacił to wyrok byłby prawdopodobnie odwieszony. Czyż nie?

ale to nie byla zadna grzywna czy cos podobnego!napisane bylo tylko zeby wpalcic 100zl na bodajze ludzi poszkodowanych w wypadkach czy jakos tak?!chyba nawet nie podali mi numeru konta na ktore mozna bylo wplacic!to co najlepiej z tym fantem zrobic?jak zaplace w najblizszym czasie to moge wyslac prosbe o wydanie zaswiadczenia o niekaralnosci,czy tez o zatarcie skazania?

Zaplacic musisz i napewno sprawa troche sie przeciagnie w czasie.

Powrót