Zatarcie skazania

• Autor wątku Autor wątku rmn90
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
R

rmn90

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
15
Witam, złożyłem wniosek o zatarcie skazania i teraz dostałem list aby donieść karte karną? Ktoś wie czemu tak sie dzieje i skąd taką karte karną wyciągnąć?

Na prawdę Sąd mnie o to pyta żeby to donieść jak mogą to sobie sprawdzić od ręki?

"Sobie" sprawdzić od ręki?? Przecież to TY wnioskujesz o zatarcie skazania a nie sąd, więc to TY SOBIE "sprawdź od ręki", bo to TOBIE zależy, żeby uzyskać wcześniejsze zatarcie skazania, a nie sądowi. To TWOJA sprawa, a nie sądu. Sądu to nie obchodzi jak długo będziesz jeszcze figurować w KRK. To TWÓJ problem nie sądu. Więc to TY SOBIE wystąp do KRK. A jak Ci nie zależy to olej sprawę, sąd pozostawi wniosek bez rozpoznania albo umorzy.

W sumie masz rację, wystarczy że to zaniosę do biura podawczego?

Finister napisał:
"Sobie" sprawdzić od ręki?? Przecież to TY wnioskujesz o zatarcie skazania a nie sąd, więc to TY SOBIE "sprawdź od ręki", bo to TOBIE zależy, żeby uzyskać wcześniejsze zatarcie skazania, a nie sądowi. To TWOJA sprawa, a nie sądu. Sądu to nie obchodzi jak długo będziesz jeszcze figurować w KRK. To TWÓJ problem nie sądu. Więc to TY SOBIE wystąp do KRK. A jak Ci nie zależy to olej sprawę, sąd pozostawi wniosek bez rozpoznania albo umorzy.

Mimo wszystko uważam, że to bezsensowny przerost biurokracji. Przenoszenie papierka bez sensu z jednego okienka do drugiego okienka.

Ponawiam pytanie czy wystarczy że doniosę to do biura podawczego? Czy muszę coś pisać?

Napisz, że w odpowiedzi na pismo sądu z dnia ... załączasz kartę karną. Dołącz kartę karną i zanieś do biura podawczego. Podaj dobrze swój adres zamieszkania i numer tel., bo być może sąd zleci kuratorowi przeprowadzenie wywiadu środowiskowego na Twój temat. Czasem tak się zdarza.

Finister, jeszcze takie dwa szybkie pytania bo już się gubie, o zatarcie skazania wysyłałem wniosek do Wydziału Karnego a o karte karną przyszło mi z Wydziału Wykonywania Orzeczeń, czy mam wpisać że pismo z załączoną kartą karną idzie do Wydziału Karnego czy do Wydziału Wykonywania Orzeczeń?

I drugie czy karte karną wyciągne z Sądu Rejonowego w moim mieście czy muszę jechać do Okręgowego?

Ostatnia edycja:
Finister, mam jeszcze jedno pytanie byłem w Sądzie Rejonowym żeby dostać tą karte karną, niestety nie dostałem musiałem jechać do Sądu Okręgowego i tu się zaczyna problem, bo Sąd Rejonowy napisał że mam 7 dni na doręczenie karty karnej a w Sądzie Okręgowej osoba która była skazana musi czekać 7 dni na tą karte karną...oznacza to że wniosek mi przepadnie czy mogę coś napisać do Sądu?

Dlaczego do Sądu Okręgowego? U Ciebie punkt KRK mieści się przy SO? Możesz napisać, że nie jesteś w stanie doręczyć KRK w 7 dni, bo trzeba na taką informację czekać, że o kartę karną wystąpiłeś i dostarczysz ją niezwłocznie po otrzymaniu.

No właśnie w Sądzie Rejonowym na wejściu mi powiedzieli żę muszę jechać do Sądu Okręgowego, ale teraz sprawdzam i wychodzi na to że w moim mieście też jest ten punkt w Sądzie Rejonowym. Teraz to ja już nie wiem o co chodzi, może przez tą pandemię tak jest?

VII. Stanowiska dostępowe Punktu Informacyjnego KRK przy Sądzie Okręgowym
w Katowicach:
1) stanowiska dostępowe w Sądzie Rejonowym w Będzinie,
2) stanowiska dostępowe w Sądzie Rejonowym w Bytomiu,
3) stanowiska dostępowe w Sądzie Rejonowym w Chorzowie,
4) stanowiska dostępowe w Sądzie Rejonowym w Dąbrowie Górniczej,
5) stanowiska dostępowe w Sądzie Rejonowym Katowice–Wschód w Katowicach,
6) stanowiska dostępowe w Sądzie Rejonowym Katowice–Zachód w Katowicach,
7) stanowiska dostępowe w Sądzie Rejonowym w Mikołowie,
8 ) stanowiska dostępowe w Sądzie Rejonowym w Mysłowicach,
9) stanowiska dostępowe w Sądzie Rejonowym w Pszczynie,
10) stanowiska dostępowe w Sądzie Rejonowym w Sosnowcu,
11) stanowiska dostępowe w Sądzie Rejonowym w Tychach.

Ostatnia edycja:
Nie wiem. Ale skoro złożyłeś wniosek o kartę karną do SO to nie pozostaje nic innego jak poczekać na jej wydanie.

Dzis rano mi zadzwonili że mam już do odbioru, czyli zajęło to 1 dzień, już złożone to chyba już o nic więcej Sąd nie będzie pytał? Ile mniej więcej trwa rozpatrzenie takiego wniosku o zatarcie skazania?

Zależy od kolejki spraw czekających na rozpoznanie w danym sądzie. No i teraz pewnie również od sytuacji epidemicznej i decyzji prezesów poszczególnych sądów, co do tego jak będą funkcjonować. A także np. od tego czy przypadkiem cały wydział karny nie trafi na kwarantannę...

No sie porobiło ostatnio. Dobra teraz to już można zamknąć temat jak coś. Dzięki za pomoc.

Powrót