Zatarcie wyroku. Gdzie spłacić kwoty?

• Autor wątku Autor wątku zmiennik
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Z

zmiennik

Użytkownik
Odpowiedzi
32
Witam wszystkich serdecznie :)
Nie wiem czy piszę to w dobrym dziale no ale spróbujmy...
Na początek opisze całą sprawę:
Zostałem zatrzymany prowadząc samochód w stanie po spożyciu alkoholu w 2004r.
Wyrokiem sądu:
-straciłem prawo jazdy na 2 lata
-kara pozbawienia wolności 3 miesiące zawieszona na okres 3 lat.
-wpłacić pieniądze na pomoc poszkodowanym przez pijanych kierowców 500zł
-opłacić jakieś koszty (chyba sądowe) w kwoatach 60zl i 90zl.

Zdarzenie miało miejsce w maju 2004 roku i od tego momentu straciłem prawo jazdy (które zdałem od nowa w 2006r) natomiast sprawa sądowa miała miejsce w październiku tego samego roku.

Ponieważ zgubiłem wszystkie papiery co do tej spawy, mam bardzo ważne dla mnie pytania:
1. Gdzie dokładnie mogę się dowiedzieć czy spłaciłem te kwoty w całości. Czytałem, że zatarcie nastąpi tylko wtedy gdy mam wszystko spłacone, a nie wiem czy mam. Jeżeli czegoś nie mam spłaconego chciałbym to szybko spłacić tylko komu, ile i gdzie? :( (dodam, że nie znam nawet sygnatury akt)
Te 500zł na rzecz poszkodowanym przez pijanych kerowców na 99.9% spłaciłem w całości bo kurator na to pilnie nalegał strasząc mnie odwieszeniem wyroku. Natomiast nie wiem jak z tymi kwotami 60 i 90zl za te koszty sądowe i podajrze jeszcze 50zl w sądzie grockim. Nikt mnie nie ściga za te koszty to chyba jest ok, ale głowy nie dam.
2. W październiku 2007 minął mi ten okres zawieszenia i pilnie muszę uzyskać świadectwo o niekaralności. Czy powinienem zastosować jakieś pismo z prośbą o zatarcie wyroku czy poprostu czekać 6 miesięcy od października?

Jak ktoś się orientuje bliżej co, gdzie i jak załatwić to mieszkam w Warszawie i tutaj też byłem sądzony...

Uiszczenie kosztów nie jest niezbędne do zatarcia skazania. Co do tego czy masz jakieś zaległości to możesz to wyjaśnić w Sądzie który Cię skazał. Jeśli środki karne są wykonane to zatarcie nastąpi z mocy prawa z upływem 6 miesięcy od zakończenia okresu próby (o ile w tym czasie wykonanie kary warunkowo zawieszonej nie zostanie zarządzone). Nie trzeba w tym celu składać żadnego wniosku.

W prawdzie miałem kuratora z którym się zbytnio nie lubiliśmy i nawet mi zrobił sprawę o odwieszenie wyroku, ale na szczęście do tego odwieszenia nie doszło...
Czyli śmiało mogę iść 6 miesięcy po zakończeniu tego okresu zawieszenia do KRK i wydadzą mi już zaświadczenie bez żadnych niepotrzebnych wpisów i informacji że jestem/byłem karany? Bedzie czyste jak łza? :winko:

O ile zapłaciłeś orzeczone świadczenie pienięzne (nie mylić z kosztami sądowymi).

A czy jest jakaś możliwość sprawdzenia czy zostało to zatarte bez ryzykowania wydania 50zł na "oszpecone" świadectwo?

Np. ustalić w Sądzie który wydał wyrok czy wszystko jest uregulowane.

Dziękuje bardzo za pomoc! :)

Powrót