Zatarcie wyroku z Chorwacji

• Autor wątku Autor wątku szymo123
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

szymo123

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Dobry wieczór,
ponad 4 lata temu zostałem w Chorwacji postawiony przed sądem 24 godzinnym za obrazę policjanta. Głupia sprawa, pierwsza taka sytuacja w dodatku po alkoholu, ale to żadne wytłumaczenie. Przed sądem wyraziłem żal i zostałem skazany na karę grzywny, którą tego samego dnia opłaciłem. Niestety nie jestem pewnien czy było to przestępstwo czy wykroczenie bo wyrok gdzieś zgubiłem, ale z tego co mi się wydaje to akt prawny po przetłumaczeniu z chorwackiego brzmiał coś jak "kodeks wykroczeń".
Do rzeczy:
Prawdopodobnie podczas zmiany pracy będę musiał przedstawić zaświadczenie z KRK, które także obejmuje wyroki na polskich obywateli skazanych prawomocnym wyrokiem o ile organy polskie zostaną o tym poinformowane.
Jeszcze nie wiem czy wyrok jest odnotowany w KRK bo czekam na odpowiedź.
Jeśli taki wyrok został odnotowany, a wg. chorwackich przepisów zatarcie przy karze grzywny następuje po 3 latach od opłacenia grzywny (taką informację znalazłem w ichniejszych przepisach na oficjalnej stronie) oraz:

"W wypadku skazania przez sąd w jakimkolwiek państwie UE, zatarcie skazania nie będzie następować według prawa polskiego, ale według prawa państwa, w którym dokonano skazania. Tak więc przepis ten wyklucza zastosowanie instytucji zatarcia skazania do wyroków wydanych w innych państwach Unii."

to w takiej sytuacji zostanie on z urzędu wykreślony z moich papierów czy muszę podejmować jeszcze jakieś kroki?
Z góry dziękuję za odpowiedź i pozdrawiam.

Powrót