zatrrudnienie po stazu

• Autor wątku Autor wątku agata7852
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

agata7852

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
23
Witam :) koncze odbywac staz 3 miesieczny. Pracodawca zatrudnia mnie od 11 sierpnia do 11 wrzesnia. czy przysluguja mi jakies dni wolne w tym czasie ? W pup naburmuszone Panie nie racza przekazac podstawowych informacji a dla osoby ktora jest pierwszy raz na stazu to czarna magia niestety

Za jeden miesiąc stażu przysługują 2 dni wolne. Ale musi byc jeden pełny miesiąc stażu odbyty. Również przy zatrudnieniu od 11 sierpnia do 11 września przysługują 2 dni wolne, ponieważ to jest umowa o pracę, i przysługują 2 dni wolne.

Pracodawczyni twierdzi iz takowe dni nie przysluguja....

Zobowiązania organizatora stażu:
- udzielania na wniosek bezrobotnego/ych odbywającego/ych staż, pracodawca udzieli 2 dni wolne za każde 30 dni odbywania stażu. W sytuacji, gdy wygaśnięcie umowy o staż powoduje niemożność udzielenia bezrobotnemu dni wolnych za okres 30 dni kalendarzowych pracodawca na wniosek bezrobotnego obowiązany jest do udzielania tych dni w trakcie trwania 30- dniowego okresu, po którym bezrobotny nabędzie do nich prawo,

Takie dni przysługują, w każdym urzędzie.
Tu są ustawy, i w ustawie powinno również to być zawarte. Sama odbywałam staże, do tego również pracowałam w PUP, więc wiem.
Art. 53, 54 i 61 a ustawy z dnia 20 kwietnia 2004 r. o promocji zatrudnienia i instytucjach rynku pracy (Dz.U. z 2008 r., nr 69, poz. 415 z późn. zm.)
Rozporządzenia Ministra Pracy i Polityki Społecznej z dnia 20 sierpnia 2009 r. w sprawie szczegółowych warunków odbywania stażu przez bezrobotnych (Dz.U. z 2009 r., nr 142, poz. 1160)

Powrót