zatrudnienie a zamledowanie

• Autor wątku Autor wątku martyneczka87
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

martyneczka87

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam. Interesuje mnie kwestia zatrudnienia u osoby prywatnej a jednoczesny meldunek u tej samej osoby. Czy prawnie jest taka mozliwosc? Chodzi o zatrudnienie w formie minijob jako pomoc domowa. z gory dziekuje bardzo za odpowiedz.
pozdrawiam

Jesli ta osoba sie zgodzi na zameldowanie, nie ma klopotu, pamietaj jednak, ze minjob nie daje ubezpieczenia chorobowego, a posiadanie ubezpieczenia chorobowego jest w Niemczech obowiazkowe wlasnie jak sie zameldujesz. Wiec bedziesz musiala sama wykupic to ubezpieczenie, ktore bedzie kosztowac minimum 150 euro miesiecznie,

Witam.

Nie chciałam zakładać nowego tematu, więc postanowiłam napisać tutaj, chociaż mam trochę inny problem i bardzo proszę osoby , które coś w tej sprawie wiedzą o informacje. Chodzi o to że: Mój mąż pracuje na Gewerbie już 2 lata w de. Wynajmuje mieszkanie z dwoma kolegami. Ja teraz przyjechałam do niego i dzwonimy do właściciela mieszkania ( właścicielem jest polak) i mówi mój mąż że chce mnie zameldować a on stwierdził że nie zamelduje mnie bo nie i koniec! chyba że 100 euro więcej będziemy płacić za mieszkanie a później stwierdził że jednak w cale się nie zgadza na meldunek.
I teraz takie moje pytania :
1) czy właściciel może odmówić mojemu mężowi zameldowania żony czyli mnie ?
2) Czy jeśli nie ma szans na meldunek w tym mieszkaniu,to czy ja mogę być zameldowana gdzieś indziej ? Czy nie będziemy mieć przez to problemów w urzędach Niemieckich ?

Z góry dziękuję za odpowiedź

Powrót