Zatrudnienie na 1/2 etatu po stażu z EFAS

• Autor wątku Autor wątku Adr90100
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

Adr90100

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
6
Witam, chciałabym się dowiedzieć czy po 6-miesięcznym stażu organizowanym prze PUP ze środków EFAS pracodawca może mnie zatrudnić na 1/2 etatu? Dotychczas byłam przekonana, że po takim stażu gwarantowane jest zatrudnienie na 3 miesiące na pełen etat. Jeśli zostanę zatrudniona na pół etatu, to czy jako osoba bez doświadczenia zawodowego będę otrzymywać pensję w wysokości 80% wysokości minimalnego wynagrodzenia? Jeśli umowa zostanie zawarta w grudniu to będzie obowiązywała nowa czy stara wysokość płacy minimalnej?

Pracodawca zobowiązany jest zatrudnić stażystę zgodnie z deklaracją wpisaną i ZATWIERDZONĄ przez Urząd Pracy.
Takie pytanie należy zadać bezpośrednio w swoim urzędzie.

Uzupełniając wypowiedź hak89
Mezczyzna.gif
chcę dodać, że zgodnie z założeniami projektów realizowanych aktualnie przez urzędy pracy w ramach obu programów operacyjnych tj. Programu Operacyjnego Wiedza Edukacja Rozwój (PO WER) oraz Regionalnego Programu Operacyjnego (RPO) zatrudnienie po stażu określa się na okres minimum 3 miesiące na następujacych warunkach:
- umowa o pracę w wymiarze co najmniej 1/2 etatu albo
- umowa zlecenie, [FONT=&quot]której wartość będzie równa lub wyższa trzykrotności minimalnego wynagrodzenia za pracę ustalanego na podstawie przepisów o minimalnym wynagrodzeniu za pracę.

[FONT=&quot]Takie są założe[FONT=&quot]nia programowe i warunki umowy zawartej pomiędzy PUP a pracodawcą [FONT=&quot]powinny[/FONT] się tego trzymać. [FONT=&quot]A[/FONT] jakie warunki został[FONT=&quot]y ustalone konk[FONT=&quot]retnie [/FONT]w Pan[FONT=&quot]i[/FONT] przypadku, to już trzeba pytać w PUP.[/FONT][/FONT][/FONT]
[/FONT]

Ostatnia edycja:
Dziękuję za odpowiedzi. Wołałam zapytać, bo nie byłam pewna czy to możliwe i czy pracodawca znowu sobie czegoś nie wymyślił. Teraz wiem czego mogę się spodziewać i w takiej sytuacji pewnie "oficjalnie" zostanę zatrudniona na pół etatu.

Powrót