Zatrudnienie na stanowisku sekretarza gminy

• Autor wątku Autor wątku Piotr Celiński
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

Piotr Celiński

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam. Nazywam się Piotr Celiński i mam do Państwa jedno pytanie. Czy zatrudnienie sekretarza gminy przez nowo wybranego burmistrza bez przeprowadzenia naboru jest zgodne z prawem? Miejsce na tym stanowisku było wolne przez ostatni rok, wraz z odejściem na emeryturę poprzedniego sekretarza. Informacja o naborze nie ukazała się w żadnych mediach i w BIP-ie. O ile mi wiadomo burmistrz może zatrudnić jedynie swojego zastępcę i skarbnika poprzez powołanie. Zdaje się, że procedura naboru na st. sekretarza powinna odbywać się tak samo jak procedura na inne stanowisko samorządowe, a więc poprzez zawiadomienie o naborze. Swoje pytanie skierowałem ze względu na dobro swojej miejscowości. Proszę o odpowiedź i z góry dziękuję.
Piotr Celiński

Może być bez konkursu. Na przykład przez awans wewnętrzny albo przez przeniesienie pracownika samorządowego w drodze porozumienia pracodawców.

Osoba, o której mowa pracowała na tym samym stanowisku w innej, sąsiedniej gminie. Czyli wszystko odbyło się zgodnie z prawem?

Najprawdopodobniej tak i najprawdopodobniej było to tzw. przeniesienie pracownika samorządowego.

i taka POlska właśnie
normalnie powinien być konkurs

cordoba napisał:
i taka POlska właśnie
normalnie powinien być konkurs

Prosze sie nie skarzyc. W mojej gminie, skromny urzednik zarabiajacy ok. 2000 zl. (ale przystojny) ozenil sie z corka Przewodniczacego Rady Gminy i w krotkim terminie szybciutko awansowal na stanowiska Sekretarza gminy. Oczywiscie pensja zostala podniesiona do ok. 9000 tys. To jest Polska wlasnie.

Powrót