zatrudnienie osoby

• Autor wątku Autor wątku mariolinux
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

mariolinux

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam, mam pytanie odnośne zatrudnienia przez mnie osoby w mojej firmie. Wkrótce otwieram szkole i mam osobę, która będzie u mnie uczyć, aczkolwiek pracuje ona również u innego pracodawcy, który odprowadza składki ZUS. Pytanie mam następujące, czy Ja też muszę odprowadzać składki za nią?Jeśli tak to jakie?
Nadmienię, że chciałbym podpisać z dana osoba umowę zlecenie a sam mam zamiar skorzystać z dwóch lat ulg dla początkującego pracodawcy.
Z góry dziękuje za odpowiedz.

Jeżeli zatrudnisz tą osobę na umowę o pracę ( bez względu na wymiar czasu pracy) to składki na ZUS będziesz płacić normalnie. Nie ma tu znaczenia, że ta osoba pracuje gdzieś indziej i inny pracodawca odprowadza z tego tytułu składki. Natomiast jeżeli zatrudnisz tą osobę na umowę-zlecenie to jeżeli ta osoba jest zatrudniona u innego pracodawcy na podstawie umowy o pracę i jej wynagrodzenie jest w wysokości conajmniej minimalnego pełnego wynagrodzenia (teraz 1317 zł brutto), to nie będziesz musiał odprowadzać za nią pełnych składek do ZUS - jedynie składki za zdrowotne, podatek i koszt uzyskania przychodu. Choć właściwie to od waszej umowy zlecenia zależy kto będzie odprowadzal w/w składki.

i koszt uzyskania przychodu.
A gdzież to ma odprowadzać te "koszty uzyskania przychodu??? :D. Proszę się zastanowić przed napisaniem.

Ojej, może rzeczywiście źle to ujęłem. Koszów się nie odprowadza tylko ... ujmuje na rachunku w celu zmiejszenia przychodu do obliczenia dochodu.

RE: zatrudnienie osoby ( po co robic cos podwójnie)

Dziękuje za odpowiedzi, ale przyznam szczerze, ze nie spodziewałem się, iż będę musiał płacić jakiekolwiek składki za nią jeszcze raz,(lub ona sama), gdy inny pracodawca robi to. ?

Powrót