Zatrudnienie po stażu a ciąża

• Autor wątku Autor wątku An@stazja
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

An@stazja

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Cześć:)
Ja może tak z innej beczki ale nie znalazłam podobnego tematu w innych wątkach, jeżeli takie są to proszę o wskazanie.
Moje pytanie:
Odbywam staż i jestem w ciąży czy pracodawca ma obowiązek zatrudnienia mnie po odbytym stażu na umowę o pracę?

Odpowiedzi szukaj u pracodawcy i w Urzędzie Pracy, to między nimi została zawarta umowa i warunki pracy.

Z samego faktu, źe jesteś w ciąży - to oczywiście "nie musi".
Obowiązek może wynikać z zawartej umowy z PUP - ale raczej odmowa zatrudnienia nie wiąże się z negatywnymi skutkami - poza jednym - mogą mu w przyszłości odmówić organizacji kolejnego stażu.

An@stazja napisał:
czy pracodawca ma obowiązek zatrudnienia mnie po odbytym stażu na umowę o pracę?

Jeśli będziesz uczęszczała na ten staż (tj. nie pójdziesz na zwolnienie), a pracodawca jest zobowiązany przez urząd pracy do zatrudnienia stażysty po zakończeniu stażu, to pracodawca będzie musiał Cię zatrudnić, niezależnie od Twojego stanu. A jak już Cię zatrudni, to jest szansa że Twoja umowy przedłuży się do dnia porodu i nabędziesz prawo do zasiłku macierzyńskiego z ZUS, ale to zależy od tego w którym miesiącu ciąży jesteś.

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Dziekuje za odpowiedzi.
Dzis zadzwonił do mnie pracodawca i zaproponował mi umowę o prace na miesiąc jeszcze przed zakończeniem stazu bo trochę mu marudziłam że odejdę podpisując umowę z innym pracodawca. Jestem na początku 4 miesiąca ciazy. Nie wiem czy umowa na miesiąc zapewni mi swiadczenia L4 do końca rozwiązania...?

Zgodnie z Art. 177. § 3.k.p. tylko umowa powyżej jednego miesiąca, ulega przedłużeniu do dnia porodu.

Powrót