Zatrudnienie po stażu

• Autor wątku Autor wątku Michal580
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

Michal580

Użytkownik
Odpowiedzi
45
Witam,
Przewertowałem trochę forum i temat był poruszany kilkukrotnie jednak w żadnym przypadku nie znalazłem informacji co do umowy pomiędzy UP a pracodawcą w której to pracodawca zobowiązuje się do zatrudnienia na podstawie umowy zlecenia na 3 miesiące. Przy wydawaniu skierowania pracownica UP powiedziała mi o "możliwości" zatrudnienia na 3 miesiące- z racji, że zwracam uwagę na słowa było to dla mnie wystarczające i nie zadawałem kolejnych pytań- w końcu możliwość to nie konieczność.
Opcja pozostania na 3 miesiące jest dla mnie mało korzystna z powodu chęci podjęcia pracy za granicą po niesprecyzowanym jeszcze w tym momencie okresie czasu (2tyg-1,5m od zakończenia stażu), poza tym oprócz rozwijania umiejętności językowych nie robię niczego twórczego co powoli mnie irytuje- co w takiej sytuacji? Czy jeśli nie podpiszę umowy zlecenia zostanę skreślony zgodnie z ustawą na 120 dni z listy bezrobotnych? Czy podpisanie umowy i zerwanie jej powiedzmy po miesiącu jest rozwiązaniem?
Pozdrawiam

Michal580 napisał:
Czy jeśli nie podpiszę umowy zlecenia zostanę skreślony zgodnie z ustawą na 120 dni z listy bezrobotnych?
PUP może pozbawić Cię statusu bezrobotnego z uwagi na odmowę przyjęcia propozycji tylko w przypadku gdy propozycja odpowiadałaby definicji tzw. "odpowiedniej pracy" a odrzuciłbyś ją bez uzasadnionej przyczyny.
Zgodnie z ustawą o promocji zatrudnienia i instytucjach rynku pracy odpowiednia praca to zatrudnienie lub inna praca zarobkowa (czyli m.in. świadczenie usług w ramach umowy zlecenie - przyp.), które podlegają ubezpieczeniom społecznym i do wykonywania których bezrobotny ma wystarczające kwalifikacje lub doświadczenie zawodowe lub może je wykonywać po uprzednim szkoleniu albo przygotowaniu zawodowym dorosłych, a stan zdrowia pozwala mu na ich wykonywanie oraz łączny czas dojazdu do miejsca pracy i z powrotem środkami transportu zbiorowego nie przekracza 3 godzin, za wykonywanie których osiąga miesięczne wynagrodzenie brutto, w wysokości co najmniej minimalnego wynagrodzenia za pracę w przeliczeniu na pełny wymiar czasu pracy.
Zatem, żeby móc ocenić czy zostaniesz wyrejestrowany trzeba byłoby poznać warunki umowy zlecenie m.in. wysokość wynagrodzenia, czy istnieje wymóg odprowadzania składki na ubezpieczenie społeczne, czy do wykonywania usług masz wystarczające kwalifikacje itp.

Powrót