Zatrudnienie redaktora na portalu internetowych przez osobę prywatną

• Autor wątku Autor wątku kacper3355
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

kacper3355

Użytkownik
Odpowiedzi
118
Cześć.

Jestem osobą prywatną (nie mam firmy) i prowadzę portal internetowy. Strona fajnie się rozwija, więc poszukuję kogoś do pomocy. Czy jako osoba prywatna mogę z kimś zawrzeć umowę o dzieło z przeniesieniem praw autorskich na mnie? Powiedzmy na początku na okres 3 miesięcy.

Chciałbym, żeby wspólpraca wyglądała tak:

Podpisujemy umowę o dzieło na 3 miesiące. Płacę wykonawcy X zł za każdy tekst, który pisze dopiero po akceptacji tematu przeze mnie - wypłatę wysyłam powiedzmy 10 dnia każdego miesiąca. Oboje jesteśmy osobami prywatnymi, nikt z nas nie ma firmy. Czy takie coś będzie zgodne z prawem? Pytam, bo wyglądałoby to w zasadzie jak zwykłe zatrudnienie i zastanawiam się, czy bez firmy da radę. Konieczność odprowadzania podatku spadałaby na wykonawcę.

Pozdrawiam!

kacper3355 napisał:
... Czy jako osoba prywatna mogę z kimś zawrzeć umowę o dzieło z przeniesieniem praw autorskich na mnie? Powiedzmy na początku na okres 3 miesięcy. ...
Oczywiście, że jako osoba prywatna możesz, ale umowa o dzieło to umowa rezultatu zatem nie zawiera jej się na czas, tylko określa się termin wykonania dzieła. Nie rzecz w okresie a w oznaczeniu konkretnego rezultatu, które ma być dziełem, tutaj dodatkowo utworem. Co do zasady umowa przeniesienia praw autorskich majątkowych ma określać konkretne dzieło jak i zawierać wszystkie regulacje wymagane ustawą.

PS.
Na jakiej podstawie uważasz, że druga strona umowy zechce przenieść na Ciebie prawa autorskie majątkowe, może na przykład udzielić Ci tylko licencji na korzystanie.

***nie cytuj całych postów pod którymi bezpośrednio się wypowiadasz. mod***

Dziękuję bardzo za odpowiedź! Docelowo redaktor miałby publikować 2-3 artykuły dziennie, więc zawieranie umowy na każdy z osobna byłoby bardzo niepraktyczne. Czy można zatem sporządzić umowę np. na 100 artykułów od razu? Jeśli nie, to jaki typ umowy byłby w tym przypadku najlepszy?

A co do praw autorskich, to po prostu zakładam, że uda nam się tak dogadać.

Ostatnią edycję dokonał moderator:
kacper3355 napisał:
... byłoby bardzo niepraktyczne. ...
Art. 41. ust. 3. UoPAiPP. Praktyka ma znaczenie marginalne, to w Twoim interesie jest udowodnienie/udokumentowanie swoich praw do korzystanie i rozporządzania cudzym utworem,

Ostatnia edycja:
Powrót