Zatrudnienie Żony bez DG

• Autor wątku Autor wątku Moderatorek
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
M

Moderatorek

Czy nie posiadając firmy można zatrudnić Żonę jako pomoc domowa? Wiem że jest możliwe zatrudnienie kogoś bez posiadania firmy ale czy członków rodziny a w szczególności Żonę? Czy jeśli to możliwe będzie trzeba płacić w takiej sytuacji ZUS tak wysoki jak bym posiadał firmę i zatrudnił Żonę?

Nie da się bo? Jakiś akt prawny? Orzeczenie sądu? Nic nie ma nigdzie więc pytam .

Ale jak chcesz płacić żonie z jej własnego majątku? Przecież Twoja wypłata należy do majątku wspólnego?

Czyli musi znajomy zatrudnić moją żonę a ja jego.. Tylko tak można uniknąć bezrobocia. W końcu zajmują się domami a mimo to są traktowane jako nieroby:confused: Nie wiem czy teraz będziemy przestępcami czy:?: Trochę skomplikowane to prawo nasze

A żona będzie rzeczywiście opiekować się domem kolegi? Fikcyjne zatrudnienie jest niezgodne z prawem.

Panie Moderatorek a któż to Twoją szanowną małżonkę traktuje jak nieroba?

Jaki status ma osoba opiekująca się dziećmi i domem w Polsce? Osoba bezrobotna. Więc jeśli będzie się opiekować 20 lat domem to jaka dostanie emeryturę? A jeśli zachoruje w trakcie opieki nad domem to jaką dostanie rentę? Żadną. ITP ITD. A państwo zamiast to ucywilizować jeszcze rzuca kłody pod nogi. Ag Maz napisała jak urzędas z MOPSU Fikcyjne zatrudnienie jest niezgodne z prawem. No i co mają zrobić w takim wypadku osoby które chcą mieć emerytury. Nie wiem skąd w tym kraju się biorą ludzie popierajacy takie rozwiązania

Moderatorek napisał:
No i co mają zrobić w takim wypadku osoby które chcą mieć emerytury.
Może założyć DG i płacić na ZUS - będzie miała emeryturę. A jeżeli chce przy okazji też zarobić, to nie wiem... może... niech pójdzie do pracy? Czy to zbyt ekstrawagancji pomysł?

A z garami i 4 dzieci kto zostanie? Czy ktoś rozumie ten problem że dziecko 2 letnie to nie papuga w klatce? A z 4 letnim ktoś musi iść do przedszkola. Sześciolatków samych ze szkoły nie puszczają a z 10 latkiem trzeba odrobić lekcje. Ale wybaczam głupotę. Więc nikt nie dostrzega istoty problemu. 206 miejsce w ilości urodzeń na świecie chyba wynika z takiego podejścia ludzi do problemu. Bezrobocie chyba też bo jeśli się nie da tego załatwić jak planowałem to połowa bezrobotnych to Matki :) Więc tak. Zamiast pozwolić zatrudniać Żony i pobierać należne państwu podatki ZUS itp Państwo blokuje taką możliwość i woli płacić zasiłki, zapomogi itp

Zdecydowałeś się na 4 dzieci, to licz się z tym, że na emeryturze będziesz dodatkowo utrzymywać żonę.
Moderatorek napisał:
Więc nikt nie dostrzega istoty problemu.
My chamstwa nie wybaczamy.

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót