Zatrudniony w Niemczech, pracujący na terenie PL?

• Autor wątku Autor wątku Edek_76
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
E

Edek_76

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witajcie,

Dostałem propozycję pracy z firmy niemieckiej, która jeszcze nie ma otwartej działalności gospodarczej na terenie PL. Praca będzie wykonywana na terenie Polski.
Firma zaproponowała mi 2 formy zatrudnienia:
a) zakładam własną działalność gospodarczą w Polsce i co miesiąc wystawiam firmie niemieckiej faktury za consulting czy usługi.
b) oni mnie zatrudniają oficjalnie w Niemczech na pół roku. Jeśli biznes będzie szedł dobrze, po tym czasie otwierają oficjalnie działalność gospodarczą w PL i wtedy przechodzę z zatrudnieniem pod skrzydła polskiej spółki.

Opcja A jest łatwa i znam jej warunki.
Opcja B jest dla mnie zagadkowa - sieć jest pełna informacji o formach zatrudnienia w Niemczech, ale brak mi detali. Bo jeśli dostanę pozwolenie na pracę w Niemczech (a mój pracodawca pewnie będzie mógł to sprawnie zorganizować), to jak wygląda sprawa podatków i ubezpieczenia społecznego (ZUS)? Czy to w ogóle ma sens?
Na pierwszy rzut oka łapałbym się w podatek dochodowy 42%, ale widzę, że jest sporo możliwych odliczeń... tylko czy można odliczać wydatki poniesione na terenie RP? Czy to nie będzie zbyt skomplikowane i jednak zdecydowanie mniej opłacalne niż opcja A?
Będę wdzięczny za wsparcie informacyjne, za które z góry dziękuję.
Pozdrawiam,
Edek

Nie za bardzo rozumiem, jak doszedles do 42% podatku dochodowego. 40-45% to podatek od zatrudnienia plus wszystkie ubezpieczenia socjalne (chorobowe, emerytalne, od bezrobocia, ew. podatek koscielny, podatek solidarnosciowy itd).

Na chlopski rozum: jak zostaniesz zatrudniony przez firme niemiecka w NIemczech i masz pracowac w Polsce, to bedziesz niejako oddelegowany do pracy w Polsce. Gdybys byl Niemcem zameldowanym na stale w Niemczech przyslugiwalyby Ci tutaj odpisy podatkowe ze wzgledu na tzw. doppelte Haushaltsführung, tzn. prowadzenie dwoch gospodarstw domowych jednoczesnie, pierwotnego w Niemczech i dodatkowego ze wzgledu na prace przejsciowa w Polsce. Ale poniewaz ty mieszkasz w Polsce, to nie bedziesz z tego powodu moim zdaniem mogl nic odpisywac, bo nie powstaja ci zadne dodatkowe koszty.

Jesli zatrudni cie firma niemiecka na zasadzie przesjciowego oddelegowania do pracy w Polsce to generalnie nie ZUS, tylko ubezpieczenia niemieckie (niemiecka kasa chorych, niemieckie ubezpieczenie emerytalne itd. ) Pieniadze na niemieckie ubezpieczenie emerytalne bedzie bez sensu przy 6-miesiecznym okresie pracy.
A tak generalnie to przy 6 miesiacach nawet nalezaloby sie zastanowic, gdzie ty bedziesz mial rezydencje podatkowa, musialbys sie zapytac kogos, kto sie zna na polsko-niemieckiej umowie o podwojnym opodatkowaniu.

Gdby sie okazalo, ze podlegasz pod niemiecka rezydencje podatkowa, to mozesz zapomniec o jakichs specjalnych odpisach podatkowych: tylko dojazdy do pracy i to wszystko praktycznie

Powrót