Zatrzymane prawa jazdy w niemczech

• Autor wątku Autor wątku patrick_play
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

patrick_play

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
7
Witam. Mam taki problem. Zostalo mi zatrzymane prawo jazdy Polskie w Niemczech za prowadzenie pojazdu pod wplywem alkocholu. Dostalem juz wyrok ze do 8go miesiaca. 2014r mam zakaz prowadzenia samochodu w Niemczech i grzywna. Ale moj problem jest taki ze nie wiem gdzie prawo jazdy bede mogl odebrac po uplywie tego zakazu poniewaz mam zameldowanie w Niemczech a w Polsce nie. Ale dowod osobisty i prawa jazdy mam Polskie. I jeszcze takie pytanko. Jesli mam tylko zakaz w Niemczech to czy bez prawa jazdy moge sie poruszac po Polskich drogach a przy kontroli ewentualnie dostane mandat 50zl? Prosze o naprawde normalne odpowiedzi jesli ktos wie i zna sie na zeczy. Bede bardzo wdzieczny. Pozdrawiam

Marian1 wiem ze duzo jest takich postow ale wszyscy tam pisza glupoty. A ja jestem czlowiekkiem kakretnym i doroslym i potrzebuje kakretnych informacji.

Jesli mam tylko zakaz w Niemczech to czy bez prawa jazdy moge sie poruszac po Polskich drogach a przy kontroli ewentualnie dostane mandat 50zl?
cytat
erkorda
Nie masz zakazu prowadzenia pojazdów w Polsce. W Polsce może pojawić się tylko problem z okazaniem prawa jazdy, które zatrzymano Ci w Niemczech i które gdzieś tam w aktach leży. Nie jestem tu pewny, ale w Polsce chyba brak prawa jazdy przy sobie w czasie prowadzenia pojazdu, to chyba jakieś wykroczenie. Sprawdź to, jeśli możesz. W każdym razie zakaz prowadzenia pojazdów w Niemczech i zatrzymanie prawa jazdy przez Policję w Niemczech nie jest zakazem prowadzenia pojazdów w Polsce. jeśli w ogóle, to możesz być w Polsce ukarany najwyżej za to, że nie masz prawa jazdy przy sobie, ale na pewno nie dlatego, że nie wolno Ci jeździć.

Niemcy prawo jazdy właściwie wysyłają do wydziału komunikacji który ci wystawił,
Ale skoro nie masz meldunku w Polsce ????
Po odbyciu kary w Niemczech najprawdopodobniej otrzymasz skierowanie na test MPU który za 1 razem nie zdasz .

Ostatnia edycja:
Tak marian1 wlasnie o to chodzi ze niemam zameldowania w Polsce juz.. to by znaczylo ze Polskie wladze przy kontroli ewentualnie by mi daly mandat za brak posiadania prawa jazdy? Ale tez wydaje mi sie ze musial bym powiedziec normalnie ze zatrzymano mi w Niemczech bo chyba maja wglad na na kierowcow w eu? Tez wlasnie mi sie tak wydawalo ze prawo jazdy zostalo w Niemczech jak niemam meldunku. Chyba ze wyslali by do Polski tak jak pisze na prawa jazdy kto wydal? Sam nie wiem.. a po odbyciu kary nie bede mial tych psycho testow bo to jest dopiero jakos po 1,6promila jak sie ma we krwi.

erkorda
zatrzymane prawo jazdy - alkohol
Niestety, od 1,1 promila alkoholu we krwi orzeka się w Niemczech karę (rzadko karę pozbawienia wolności, jeśli żadnych innych skutków nietrzeźwości nie było) grzywnę, 7 punktów w kartotece przewinien w ruchu drogowych oraz pozbawienie prawa do prowadzenia pojazdów z zakazem wydania prawa jazdy na okres conajmniej od 6 mies. Będziesz musiał starać się o wydanie nowego prawa jazdy i poddać się testom, w tym także testom psychologicznym

Zgłoś się do wydziału komunikacji dla twojego miejsca zamieszkania w Niemczech czy tam jest twoje prawo jazdy czy zostało wysłane do Polski ponieważ z nimi będziesz miał kontakt:
Napisz co dalej info dla innych?

CYTAT
Alkoholgehalt im Blut (Mindeststrafen)

ab 0,3 bis unter 0,5 Promille: nicht strafbar, wenn keine Anzeichen für Fahrunsicherheit vorliegen und es nicht zu einem Unfall kommt; strafbar bei Anzeichen von Fahrunsicherheit oder bei Beteiligung an einem Unfall mit 7 Punkten und Geld- oder Freiheitsstrafe und Führerscheinentzug

ab 0,5 Promille: 500,- EUR, 4 Punkte, 1 Monat Fahrverbot
bei Eintragung von bereits einer Entscheidung 1.000,- EUR, 4 Punkte, 3 Monate Fahrverbot
bei Eintragung von bereits mehreren Entscheidungen 1.500,- EUR, 4 Punkte, 3 Monate Fahrverbot

ab 1,1 Promille: Geldstrafe oder Freiheitsentzug, 7 Punkte, 6 Monate bis 5 Jahre Entzug der Fahrerlaubnis

Bei Ersttätern sind bei einem Entzug der Fahrerlaubnis ein bis zwei Netto-Monatslöhne und eine Sperrfrist von 6 bis 12 Monaten üblich.

Für Fahrer, die jünger als 21 Jahre und/oder noch in der Probezeit sind, gilt jetzt die Null-Promille-Grenze.
Verstöße dagegen werden mit 250 Euro, 2 Punkten
und während der Probezeit mit Aufbauseminar und Probezeitverlängerung bestraft.

Auf dem Fahrrad wird ab 1,6 Promille eine MPU fällig.
Beim Nichtbestehen ist der Auto-Führerschein weg.
Mit Unfallbeteiligung oder Ausfallerscheinungen wird es ab 0,3 Promille teuer, den Führerschein verliert man im Normalfall als Ersttäter erst ab 1,6 Promille nach nicht bestandener MPU.

Nie testow MPU OD 1.1 promila. Tak jak myslalem to co dales po Niemiecku to pisze ze test MPU jest 1.6 promila. No wlasnie nie wiem czy tu umnie gdzie mieszkam sa prawa jazdy moje bo zabrali mi prawko 500km dalej i tam odbyla sie sprawa.
Ciekawe jak w tej Polsce jest czy moge sie poruszac bo musze jechac za niedlugo.

Ciekawe jak w tej Polsce jest czy moge sie poruszac bo musze jechac za niedlugo
1.Mandat za brak prawa jazdy?
2.Na kogo jest zarejestrowany pojazd?
3.Mając meldunek w Niemczech nie wymieniłeś prawa jazdy??

Auto jest zarestrowane na ojczyma bo skladki sa mniejsze. No nie wymienilem prawa jazdy na niemieckie. No wlasnie nie wiem czy w polsce tylko skaczy sie mandatem za brak dokumentu przy sobie.

A jak bym pojechal do polski ze chce wyrobic nowe prawa jazdy dlatego ze niemcy mi zatrzymali na okres jakis tam a nie mam zakazu w pl i chce sie poruszac autem?

Cytat
Wymiana prawa jazdy bez zameldowania w kraju
PYTANIE: Posiadam stare Polskie prawo jazdy kategorii C wyrobione w wojsku (jestem obywatelem Polski). Prawo jazdy straciło ważność w 1998 roku z powodu nieaktualnych badan lekarskich. Aktualnie zrobiłem nowe badania jednak nie mogę wymienić prawa jazdy, gdyż nie posiadam zameldowania w Polsce (obecnie mieszkam na stałe w Anglii). W jaki sposób mogę wymienić (uaktualnić) to prawo jazdy na nowe bez meldunku? Pani w urzędzie poinformowała mnie, iż nie jest to możliwe bez zameldowania i mam wymienić sobie w Anglii. w Anglii poinformowano mnie, że mogę wymienić prawo jazdy na angielskie, ale jeśli polskie będzie ważne (aktualne badania lekarskie), które muszę zrobić w Polsce. Czy to znaczy, że nie mogę zrobić nic do momentu ponownego zameldowania w Polsce?
FRAGMENT ODPOWIEDZI: Zgodnie z art. 87 ustawy z dnia 20 czerwca 1997 r. Prawo o ruchu drogowym (Dz.U. 2005 r. Nr 108, poz. 908), kierującym może być osoba, która osiągnęła wymagany wiek i jestsprawna pod względem (...)

Zgodnie z prawem o ruchu drogowym, osoba posiadająca krajowe prawo jazdy wydane za granicą, określone w konwencjach o ruchu drogowym, może kierować odpowiednim pojazdem silnikowym na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej w okresie 6 miesięcy od daty rozpoczęcia stałego lub czasowego pobytu. Osoba posiadająca krajowe prawo jazdy wydane za granicą może otrzymać prawo jazdy odpowiedniej kategorii po oddaniu zagranicznego dokumentu organowi wydającemu prawo jazdy. Jeżeli prawo jazdy wydane za granicą nie jest określone w konwencjach o ruchu drogowym, dodatkowym warunkiem otrzymania polskiego prawa jazdy jest zdanie części teoretycznej egzaminu państwowego i przedstawienie uwierzytelnionego tłumaczenia zagranicznego dokumentu. Jeżeli prawo jazdy wydane za granicą zawiera ograniczenie terminu ważności, ograniczenie ze względu na stan zdrowia lub inne, należy to ograniczenie uwzględnić w wydanym prawie jazdy.

To jednak nie kończy sytuacji związanej z ganianiem po urzędach. Teraz przyszła kolej na prawo jazdy. Do Polski wrócił z Niemieckim dokumentem, na podstawie którego mógł jeździć tylko przez 180 dni. Potem zgodnie z prawem musiał wyrobić polski odpowiednik. Co ciekawe nie mógł zrobić tego wcześniej np. po 120 dniach. Musiał czekać 180 dni, czyli 6 miesięcy.
odp:
Bez meldunku w Polsce może być problem z wyrobieniem prawa jazdy.

http://forumprawne.org/niemcy/145-wymiana-prawa-jazdy-na-niemieckie.html
--------------------------------------------------------------------------------

[cytat:1x0ewclc]Podstawa prawna - § 31 Verordnung über die Zulassung von Personen zum Straßenverkehr und zur Änderung straßenverkehrsrechtlicher Vorschriften z 18 sierpnia 1998 r. dot. obywateli państw spoza UE i EOG, właściwy dla obywateli polskich.

Posiadacz zagranicznego prawa jazdy, obywatel państwa wymienionego w załączniku 11 (po zmianach przepisów również obywatel polski) powinien złożyć wniosek o wydanie prawa jazdy ważnego na odpowiednią kategorię pojazdów do właściwego urzędu komunikacyjnego. Na podstawie tego ustępu nie będą miały zastosowania wymienione w nim przepisy dotyczące konieczności badania lekarskiego, badania okulistycznego, testu na ostrość wzroku, szkolenia w celu ratowania życia i szkolenia w udzielaniu pierwszej pomocy, szkolenia (teoretycznego i jazdy) oraz nie bedą stosowane przepisy dotyczące obowiązku składania egzaminu kwalifikującego.

Ułatwienia te są jednak stosowane w zakresie ograniczonym:

1. jeżeli zakres uprawnień w zagranicznym prawie jazdy był ograniczony (np. do prowadzenia pojazdów z automatyczną skrzynią biegów, prawo jazdy było określone czasowo, itp.), to wydane prawo jazdy niemieckie będzie również zawierało takie ograniczenia.
2. do ubiegania się o prawo jazdy w myśl par. 31 nie są uprawnieni wszyscy obywatele polscy. Prawo to maja wyłącznie te osoby, dla których w dniu składania wniosku do dnia ustanowienia miejsca stałego pobytu w Republice Federalnej Niemiec nie minęło więcej niż trzy lata. Przebywający dłużej niż trzy lata zmuszeni są do ubiegania o prawo jazdy na zasadach ogólnych, tzn. również bez zwolnienia ze szkolenia.
3. na wydanym prawie jazdy urząd niemiecki odnotuje, że wydanie prawa jazdy nastąpiło na podstawie prawa jazdy, które nie zostało wystawione w kraju członkowskim Unii Europejskiej lub w innym kraju będącym członkiem Europejskiego Obszaru Gospodarczego.
4. niemieckie prawo jazdy wręczone zostanie wyłącznie po zdeponowaniu dotychczas posiadanego (polskiego) prawa jazdy. Urząd niemiecki wystawiający prawo jazdy odeśle przyjęte do depozytu prawo jazdy do urzędu, który je wystawił, za pośrednictwem urzędu federalnego ds. ruchu samochodowego. Dotyczy to jednak tylko przypadku, jeżeli z danym krajem obowiazuje odpowiednia umowa. W przypadku Polski takiej umowy nie ma, dlatego prawo jazdy powinno być zatrzymane w depozycie przez urząd niemiecki. Jego zwrot może nastąpić tylko po oddaniu wydanego na jego podstawie niemieckiego prawa jazdy. W uzasadnionych przypadkach urząd niemiecki może odstąpić od zabrania prawa jazdy do depozytu lub odesłania go do zagranicznego urzędu.
5. generalną zasadą będzie, iż w ramach uprawnień do sprawdzania prawdziwości oświadczenia wnioskodawcy o ważnosci prawa jazdy, urząd niemiecki będzie sprawdzał w Polsce prawdziwość polskich dokumentów (dane personalne, zakres uprawnień, czy dokument nie jest kradziony, itp.). Ze sprawdzenia wyłączone będą nowo wydawane w Polsce prawa jazdy(w postaci podobnej do karty kredytowej). Na cele procedury zainteresowany powinien przedstawić poświadczenie prawdziwości prawa jazdy, wystawione przez polski urząd komunikacji, który to prawo jazdy wydał, na specjalnym, dwujęzycznym formularzu, a następnie potwierdzonego przez właściwy z tytułu miejsca zamieszkania osoby zainteresowanej, polski urząd konsularny. [/cytat:1x0ewclc]Źródło

Czy o tym nie wiedziałeś ??????????????

Powrót