Zatrzymane prawo jazdy kat. CE, jak odzyskac?

• Autor wątku Autor wątku KrzyKol
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

KrzyKol

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
5
Witam,
w zeszłym miesiącu dokonałem uszkodzenia samochodu zaparkowanego przy drodze. Całe zajście miało miejsce w Niemczech. Nie miałem możliwości pozostania w okolicy miejsca kolizji, bez blokowania kilku najbliższych skrzyżowań, ani również nie mogłem znaleść właściciela uszkodzonego samochodu, więc za poradą zrobiłem zdjęcia i pozostawiłem kartkę z informacją z danymi kontaktowymi dla poszkodowanego kierowcy. Dopiero 6 godzin później dowiedziałem się, że w Niemczech takie postępowanie koliduje z kodeksem karnym niemiec StPO. Zostałem doprowadzony do komendy w mieście gdzie całe zdarzenie miało miejsce. Wystawiono mi zarzuty ucieczki. W całej sytuacji nikt nie ucierpał na zdrowiu, ja nie byłem pod wpływem alkoholu ani środków odurzających, szkoda została pokryta z ubezpieczenia samochodu. Zgodziłem się z zarzutami. Jako, że nie jestem zameldowany w niemczech, ani nie posiadam umowy o pracę z niemiecką firmą, zastosowano wobec mnie środek zapobiegawczy w wysokości 2000 euro, które zapłaciłem.
Dopiero wtedy powiedziano mi, że moje prawo jazdy musi zostać zatrzymane i przesłane do prokuratury. Zostałem zobligowany do podpisania dokumentu potwierdzającego zatrzymanie prawa jazdy, w przeciwnym razie, jak to ujął Pan oficer prowadzący, nie mogą pozwolić abym poruszał się samochodem po terenie niemiec, do orzeczenia wyroku.
Jako, że prawo jazdy było i jest moim jedynym sposobem na wykonywanie zawodu, w dodatku jestem jedynym żywicielem rodziny, aby nie narażać siebie ani rodziny w polsce na dodatkowe koszta związane z moim biernym pobytem w Niemczech musiałem powrócić do Polski, w nadzieji, że uda mi się wyrobić duplikat i chociaż znaleźć pracę na terenie kraju. Niestety, w wydziale komunikacji powiedziano mi, że póki dokumentacja w raz z moim prawem jazdy nie zostanie odesłana z niemiec, nie są nic w stanie zrobić.
Do tej pory nie otrzymałem żadnego powiadomienia na jakim etapie jest moja sprawa, ani nie otrzymałem żadnego wyroku. Jedyny adres jaki podałem na komendzie, to ten zameldowania w Polsce, ponieważ innego nie posiadam.
Czy ktoś może się orientuje, jak długo takie postępowania trwają? Jak mogę odzyskać prawo jazdy, chociaż to zawodowe? Jak można uzyskać informację o przebiegu sprawy toczonej przez prokuraturę? (Na komendzie powiedziano mi, że sprawa zostaje przekazana do prokuratury i to ona orzeka czy ją umorzyć, czy też skierować do sądu / kolegium).

Powrót