Zatrzymane prawo jazdy kat.CE przez urzad w Hagen.

• Autor wątku Autor wątku Darek-Hagen
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
D

Darek-Hagen

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Witam wszyskich

Jestem zameldowany i mieszkam prawie 2 lata w DE (Munchen i teraz Hagen) w PL jestem rowniez zameldowany na stale i posiadam obywatelstwo PL.
Posiadalem polskie prawo jazdy kat.B,C, poniewaz od 2013 roku wymagana jest w DE zawodowa kwalifikacja kierowcy to pojechalem do PL i zrobilem ja.
Przy okazji zrobilem sobie tez prawo jazdy C E czyli tak zwany kurs doszkalajacy na wszelkiego rodzaju naczepy i przyczepy.Mialem jeszcze wyrobic sobie karte kierowcy do dygitalnych tachografow,nie zrobilem tego jednak poniewaz w PL trwa to 1miesiac.
Postanowilem wiec ze karte kierowcy wyrobie w DE,bo tu trwa to tylko 7dni.
Wybralem sie wiec do urzedu w Hagen i tu wielki szok !!!
Pan w urzedzie oznajmil mi ze moje prawo jazdy musi zatrzymac i wyslac do KBA w Flensburgu,a oni z kolei musza wyslac to do PL do Krakowa z zapytaniem na jakiej podstawie wydali mi kategorie CE.
Pan w urzedzie wytlumaczyl mi ze nie moge robic jakiejkolwiek kategori w PL poniewaz jestem zameldowany w DE i przebywam tu prawie wieksza czesc roku.
Powiedzial ze nie wiadomo co postanwia w sprawie mojego prawka,bo zostalo wydane nie zgodnie z prawem Unijnym.
Dzwonilem do urzedu komunikacji w Krakowie Pan kierownik powiedzial ze jezeli jestem zameldowany w PL,ale nie przebywalem fizycznie dluzej niz 185 dni to Niemcy moga uniewaznic moje prawo jazdy na terenie DE !!!
Zrobilem tylko kategorie CE w 04.2013r.,a kat.B w 1990r.i kat.C w 2000r.
Jak bym nie zrobil kat.CE w tym czasie to wszystko byloby ok,a tak teraz duzy problem i nie wiadomo jak DE odniesie sie do tego przypadku.
Czy uniewaznia cale prawko na terenie DE czy tylko ta kat.CE... Nie mam pojecia.
Nie wiem co robic
W DE pracowalem jako kierowca LKW to jest praktycznie jedyny moj zawod.
Z gory dziekuje wszystkim za jakakolwiek pomoc.

Jako dowód miejsca zamieszkania w Niemczech według unijnych przepisów nie wystarcza tylko informacja uzyskana z niemieckich urzędów ewidencji ludności. Istotne jest, czy fakt zamieszkiwania w Polsce potwierdzą także polskie urzędy meldunkowe.Zgodnie z informacjami Federalnego Urządu Transportu Drogowego (KBA) we Flensburgu obywatel musi co najmniej przez 185 dni w roku przebywać za granicą, aby niemieckie urzędy mogły uznać zdobyte tam prawo jazdy.
Niemcy: Spór o polskie prawa jazdy | Europa | DW.DE | 26.02.2010

Prawo jazdy juz oddali,ale powiedzieli że i tak pismo muszą wysłać i nie moge zrobić u nich karty kierowcy do puki nie dostaną odpowiedzi,a to potrwa podobno 2-3 miechy.
Teraz wychodzi na to ze w PL tez nie moge zrobić karty kierowcy,bo musialbym przebywać 185 dni w kraju.
Jestem całkowicie zablokowany i nie moge podjąć pracy jako Berufskraftfahrer.
Super mamy rok 2013 jesteśmy w UE,a tu dalej problemy.
Człowiek chce normalnie uczciwie pracować i płacić podatki to zamiast ułatwić mu to z wiadomych względow oraz korzyści,dla DE to utrudniają bez sensu.
Jestem zły !!!!!!!!! :mad:

Wydaje się, ze wprowadziłes w bląd nie tylko urzad jakim jest WORD, ale i siebie...nieswiadomie...ale to znaczy, ze nie czytasz tego, co podpisujesz. Skoro robiłes jakikolwiek egzamin w WORD....to na wniosku o przeprowadzenie egzaminu i wydanie prawa jazdy, jest oswiadczenie, ze przebywasz na terenie RP dłuzej niz 185 dni w roku.....skoro to podpisałes i dopuszczono Cie do egzaminu....to wskazuje, ze wszystkie inne sprawy urzedowe, zwiazane z prawem jazdy trzeba załatwiac w RP a nie w DE.....ot taki szczegół...a jak utrudnia zycie....poza tym ty , tylko mieszkasz w DE....a nie jestes obywatelem tego kraju, wiec nie zaczynaj z urzedami niemieckimi...bo Ci udowodnia, ze te 185 dni to mieszkasz u nich a nie w Polsce....a wtedy i urzad skarbowy Ci sie dbierze do kieszeni...pzdr

Teraz chyba już nic nie moge z tym zrobić :(
Pzostaje,tylko czekać...
Gdzieś wyczytałem jeszcze że mogą odstąpić od tego paragrafu w wyjątkowych przypadkach,ale akurat w moim raczej nie ma nic wyjątkowego.
Myślałem jeszcze żeby zasięgnąć porady adwokata,ale chyba nie ma sensu,bo sprawa jest oczywista.
Ciekawe,tylko jakie teraz będą tego konsekwencje.
Fakt,faktem zrobiłem to nie świadomie,ale to mnie nie usprawiedliwia.
Pewnie skończy się na tym że Niemcy zrobią mi całkowity zakaz poruszania się na terenie DE z tym prawem jazdy i tym sposobem pozbawią mnie praktycznie mojego jedynego zawodu,który posiadam.
W najlepszym przypadku powiedzą że musze wymienić na Niemieckie pj.,nie uznając tej kat.CE,którą zrobiłem w PL.

Powrót