Zatrzymane prawo jazdy za alimenty. Jazda w Niemczech i Belgii

• Autor wątku Autor wątku Feliks M.
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
F

Feliks M.

Użytkownik
Odpowiedzi
37
Fizycznie posiadam dokument ale mam zatrzymane prawo jazdy na wniosek MOPSU. Czy mogę się poruszać w Niemczech i Belgii?

Elvi napisał:

Dziękuję za odpowiedź.

Czy to jest pewne na 100%??

Będę jechał sam i nie chciałbym potem mieć sholowany samochód w obcym kraju bo wiadomo, że chcąc go odzyskać naraziłbym się na koszta no i sporo stresu.

Będę jechał z Polski do Belgii przez Niemcy.

Ostatnia edycja:
Na terenie Niemiec smialo ,chba ze szukaja ciebie jakims listem po calej EU

Elvi napisał:
Na terenie Niemiec smialo ,chba ze szukaja ciebie jakims listem po calej EU

Nie, nie szukają mnie. Czyli mam rozumieć, że w Belgii także bez problemu mogę jeździć?

Feliks M. napisał:
Czy mogę się poruszać w Niemczech i Belgii?
Moim zdaniem nie możesz. Każde z państw oprócz macierzystego może zakazać wjazdu, ale dokument prawa jazdy jest ważny. Natomiast w opisanej sytuacji uprawnienia zostały cofnięte/zawieszone. Taka informacja będzie w bazie danych.

spedytor1 napisał:
Moim zdaniem nie możesz. Każde z państw oprócz macierzystego może zakazać wjazdu, ale dokument prawa jazdy jest ważny. Natomiast w opisanej sytuacji uprawnienia zostały cofnięte/zawieszone. Taka informacja będzie w bazie danych.
Jakos nie widze zeby uprawnienia byly cofniete...

Dodam, że na stronie gov pl "sprawdź uprawnienia kierowcy" po wpisaniu imienia i nazwiska, serii i numeru prawa jazdy wyświetla "znaleziono uprawnienia" posiadane uprawnienia B BE T z podanymi datami ważności obok.

Czy mogę prosić o 100% pewną odpowiedź na moje pytanie?
Poniedziałek coraz bliżej a ja nie wiem czy mogę legalnie jechać samochodem czy mam rezerwować flixbusa..

Ostatnia edycja:
Feliks M. napisał:
ale mam zatrzymane prawo jazdy na wniosek MOPSU. Czy mogę się poruszać w Niemczech i Belgii?
To masz zatrzymane czy nie. Jak dojedziesz do granicy? Zadzwoń do wydziału komunikacji i wyjaśnij.

spedytor1 napisał:
To masz zatrzymane czy nie. Jak dojedziesz do granicy? Zadzwoń do wydziału komunikacji i wyjaśnij.

Fizycznie plastik posiadam, ale w 2019r. Dostałem pismo że Starostwa Powiatowego, że na wniosek MOPSu mam w terminie 7 dni zwrócić prawo jazdy ze względu na to, że dostałem status "dłużnika alimentacyjnego" Olałem to pismo i nie zwróciłem. Przyznam się, że jeździłem jeszcze potem samochodem (w Polsce) ale ostrożnie i zgodnie z przepisami i nigdy nie miałem kontroli.

Wcześniej nie sprawdzałem na gov pl jaka jest sytuacja, bo po prostu nie wiedziałem, że w ogóle jest taka strona. Dowiedziałem się dopiero z internetu jak zacząłem drążyć temat na temat jazdy za granicą w takim przypadku.

Jeśli się okaże że w Niemczech i Belgii mogę jeździć to ogarnę kierowcę który tylko ze mną przejedzie granice.

Do wydziału komunikacji nie będę dzwonił tak na wszelki wypadek..

Nie wiem czy tu można to podawać ale zasugerowałem się tą stroną artykuł z lutego 2020r i wynika z niego, że jednak mogę, ale potrzebuje pewności i potwierdzenia któregoś użytkownika z Forum który ma taką wiedzę

https://motormania.com.pl/newsy/swi...to-proste-balagan-w-przepisach-i-dyrektywach/

Ostatnia edycja:
Bardzo proszę o pomoc. Do poniedziałku został tylko jeden dzień..

Witam wszystkich. Mam informację dla zainteresowanych, że po uznaniu przez MOPS za dłużnika alimentacyjnego i piśmie o nakazie zwrotu prawa jazdy można poruszać się w innych krajach. Pierwszą kontrolę miałem w Niemczech a drugą nie tak dawno w Holandii. W Belgii nie miałem, ale też chyba raczej nic by do mnie nie mieli. Ważne jest, żeby mieć wszystkie dokumenty przy sobie, bo i w jednym i drugim przypadku żądali dowodu rejestracyjnego, polisy OC (polska polisa jest w pełni akceptowana) i prawa jazdy. W Polsce na szczęście nie miałem kontroli więc nie wiem jak by się ona zakończyła.

Powrót