Zatrzymanie niezgodne z prawem

• Autor wątku Autor wątku RIKO2000
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
R

RIKO2000

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
6
Witam mam kilka pytan otoz dziś zostałem zatrzymany a w zasadzie upolowany bo inaczej tego nie można nazwac sytuacja miała miejsce w nastepujacy sposób: Podjechałem pod lokal xxx gdzie często jezdze do kolegi na pizze nagle podbiegł do mnie nieumundrowany policjant i wytargał mnie z auta nie mowiac o c chodzi zaczoł się szarpac ze mna nie odznaczyl się żadna blacha ani legitymacja i z tekstem do mnie gdzie to masz wogole nie wiedziałem o co chodzi po czym podbiegł drugi i założyli mi kajdanki i zaczeli jakies zastrasznanie itp. Pozniej jeden z nich zabarał mnie od auta a 2 zaczoł je przeszukiwac wiec ja powiedziałem jakim prawem przeszukuje auto bezmojej obecności ! Wtedy kazał mi podejść i przeszukiwał przy mnie następnie wziol mnie do auta nieoznakowanego skody fabi i kazał rozebrać do naga auto stało na jednej z centralnych NA CHODNIKU ! ulic ludzie chodzili normalnie auto nie miało przyciemnianych szyb.Potem kazali mi jechać autem n komiswriat za nimi i jeden siedział ze mna w moim aucie i na komisariacie I zaczęło się maglowanie gdzie mam jakiś towar itp. Chodziło o jakies narkotyki nigdy nie miałem problemów z prawem z zadnymi narkotykami ani nic z tyc rzeczy nic przy mnie nie znaleziono kontrola osobist została przeprowadzona niezgodnie w miejscu nieprzystosowanym do tego i tu moje pytanie jak to ugrysc co mogę zrobić jakies odszkodowanie gdzie to zglosic ? przeprawszam za pisownie ale to jeszcze nerwy

Napisz zażalenie do prokuratury. Masz 7 dni. Nie, nie napiszemy go za ciebie.

Pisz od razu zawiadomienie o możliwości popełnienia przestępstwa.

Nie chce zeby mi cos ktos pisał bron boze poprostu zeby doradził za jaki paragraf artykuł moge ich oskarzyc

Ok dziekuje a moge sie ubiegac o jakies odszkodowanie ?

I zastanawia mnie jedna rzecz caly czas byłem odciagany od auta a policjanci cos tam kombinowali czy mogli podłozyc podsłuch lub cos podrzucic ?

Oczywiście, że mogli. Na razie odszkodowanie nie.

Dodatkowo nie uzyskałem od nich zadnego imienia nazwiska stopnia nr odznaki czy legitymacji jak teraz mam ustalic ich wiem ktorzy to ale caly czas odmawiali mi podania danych itp

Zwykły bandytyzm. Pisz do prokuratury i czekaj na ewentualne wezwanie.

Ok ale niewiem czy gra jest warta swieczki jestem w stanie cos wskorac ?

Chodzi o zasady. Będą się musiały łajzy chociaż tłumaczyć. Może się zastanowią na przyszłość?

To niech zgłasza przestępstwo. Jak tylko skończy się dochodzenie to go wezmą w obroty.
Chcesz pomóc to pomagaj z głową.

Jak dla mnie wymyslona, albo przekręcona historia- w zyciu w coś takiego nie uwierzę.
Albo chłopak ma coś na sumieniu i interwencja była uzasadniona, ale nie wyglądała w taki sposób, albo z nudów wymyślił całą bajkę.

elzbietapoznan napisał:
Jak dla mnie wymyslona, albo przekręcona historia- w zyciu w coś takiego nie uwierzę. Albo chłopak ma coś na sumieniu i interwencja była uzasadniona, ale nie wyglądała w taki sposób, albo z nudów wymyślił całą bajkę.
Cholerka, to samo sobie pomyślałem. I jeszcze to pytanie o odszkodowanie.
Ale jeżeli faktycznie tak było, to nie ma co się zastanawiać i trzeba złożyć zawiadomienie o przestępstwie. A był z tych czynności sporządzony jakiś protokół ? Przeszukania, przesłuchania ?

Custos Legum napisał:
To niech zgłasza przestępstwo. Jak tylko skończy się dochodzenie to go wezmą w obroty.
Chcesz pomóc to pomagaj z głową.

A czy ja napisałem o zawiadomieniu o popełnieniu przestępstwa czy o zawiadomieniu o możliwości popełnienia przestępstwa? To różnica Panie.

Nie piszcie, że to historia zmyślona bo nie wiecie. To co autor tematu napisał przyjmujemy jako przekaz wiarygodny. Po to jest forum. Jeżeli przekoloryzował to może mieć problemy jak zrobi tak jak mu doradzam.

jeżeli chodzi o ta sytuację, nie możesz i nie masz prawa się zarzalić na zatrzymanie, bo z tego co napisałeś rozumiem, że nie sporzadzili dokuemntu tj. protokół zatrzymania osoby. Była to kontrola osobista. Ale ewidentnie nie tak powinno wyglądac zatrzymanie. Masz prawo złożyć do Prokuratury Rejonowej zawaidomienie o podejrzeniu popełnienia przestępstwa przez funkcjonariuszy policji polegajacego na pozbawieniu cię chwilowo wolności oraz przekroczenia uprawnień. Takie masz prawo. Ale jaks ie to zakończy, czas pokaże.

Weronika napisałaś tyle bzdur, że nawet nie chce mi się komentować. Zakończ karierę na forum lepiej.

Powrót