Zatrzymanie pojazdu przez Autoryzowany Serwis w Niemczech

• Autor wątku Autor wątku matttt90
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

matttt90

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam.
Mam dosyc spory problem. Mój samochód ciężarowy zjechał dziś na serwis w Niemczech w celu wymiany poduszki od zawieszenia. ASO zwlekało z podaniem wyceny za naprawę aż w końcu okazało się że konieczne są naprawy również innych podzespołów i wyceniono to na kwotę 3 tys. EURO. Części które chcą wymienic poza poduszką są w 100% sprawne i ręczę za to. Nawet ASO w Pl nie każe tego wymieniac przy obecnym przebiegu i wieku. Autko posiada ważny przegląd itp. jest praktycznie nowe (2010r). Wiem że jest to próba naciągnięcia mnie na dodatkowe koszty, zresztą nie pierwsza na terenie Niemiec. Ale ta kwota już mnie przerosła. Tym bardziej że te naprawy nie są konieczne. Chciałem aby odholowano pojazd na parking i żeby tam poczekał na naprawę. Stwierdzono że mogą oholowac pojazd tylko do innego serwisu ponieważ zagraża bezpieczeństwu- co jest kompletną bzdurą!!!! Proszę bardzo o jakieś podpowiedzi. Czy Serwis może zatrzymac kluczyki oraz dokumenty i nie oddac ich kierowcy? Kierowca zlecił tylko wymianę poduszki( 300 EURO). Nie mogę żądac aby na lawecie odholowano auto na wybrane przeze mnie miejsce? Przecież to mój samochód. Tym bardziej że serwisanci sami stwierdzili ze auto bez problemu może do nich na kolach sobie przyjechac az 50 km na wymianę poduszki mimo iż Wolałem aby zrobiono to na trasie. Co zrobic w tej sytuacji. chcę samemu przyjechac naprawic pojazd oraz przyprowadzic go do Polski.

Powrót