Zatrzymanie prawa jazdy - przekroczenie prędkości

• Autor wątku Autor wątku nofy
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
N

nofy

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
11
Dzień dobry,
proszę o radę: zatrzymano mi prawo jazdy za przekroczenie prędkości o ponad 50km/h w terenie zabudowanym. Przyjąłem mandat jednak kwestionuje skuteczność ustawienia znaku ograniczenia - normlanie była tam 70 ale została przekreślona. Przekreślenia dokonano prowizorycznie, taśmami w dwóch rożnych szerokościach i kolorach co nie spełnia raczej wytycznych w tym zakresie. Chciałbym wnieść do starosty o odstąpienie od wydania decyzji o zatrzymaniu prawa jazdy na 3 miesiące za powodu na wadliwość oznakowania a jeżeli do tego się nie przychyli o zweryfikwoanie przed wydaniem decyzji czy oznakowanie było zgodne z zatwierdzonym projektem czasowej organizacji ruchu. Czy taka motywacja ma wogóle sens i czy próba udziału w postępowaniu administracyjnym przed podjęciem decyzji może być skuteczna? Czy znacie jakieś jeszcze argumenty, które mogłyby pomóc w tym zakresie?
Jeżeli byliście w takiej sytuacji i się wam udało również chętnie przyjmę wszelkie rady
:)

Przyjąłeś mandat czyli przyznałeś się do popełnionego wykroczenia. Skoro według Ciebie znak został unieważniony nieprawidłowo to nie należało mandatu przyjmować. Według mnie poniesiesz koszta a sąd uzna, że zostałeś ukarany za czyn, który stanowi wykroczenie.
Ale działaj, walcz. W sumie to zgadzam się z argumentem, że znak powinien zostać trwale zasłonięty - a nie przekreślony.

Powrót