zatrzymanie prawojazdy po spożyciu alkocholu

• Autor wątku Autor wątku turek86t
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
T

turek86t

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam,
zostałem zatrzymany do kontroli drogowej i wydychanym powietrzu miałem pierwszy raz 0.51 mg drugi 0.46 mg. żądałem badania krwi z wynikiem 0.9 promila.
Podałem się dobrowolnie karze, prokurator zaproponował mi rok zakazu prowadzenia pojazdów mechanicznych (zatrzymano mi 11.04.2009, zakaz prowadzenia do 11.04.2010), 1400 zł grzywny, 1000 zł na cele społeczne i koszty sądowe. Papiery już poszły do sądu karnego.
Mam parę pytań:
1. Czy będę miał możliwość odebrania prawo jazdy beż zdawania egzaminu?
2. Czy w tym momencie mogą się jeszcze sądzić?
3. Czy sąd może mi wyznaczyć większą karę od tej aktualnej?
4. Ile mogą wynosić koszty sadowe przy sprawie zaocznej i gdybym się sądził?
5. Istnieje możliwość umorzenia kosztów sądowych?
6. Na jakie koszty muszę się liczyć jeśli będę chciał się sądzić?
7. Czy kara zaproponowana przez prokuratora jest według was wysoka?

Ogólnie zależy mi na tym żeby odzyskać prawo jazdy. Z góry wszystkim dziękuje za zainteresowanie i pomoc przy sprawie.

turek86t napisał:
1. Czy będę miał możliwość odebrania prawo jazdy beż zdawania egzaminu?

Przy rocznym zakazie tak.

2. Czy w tym momencie mogą się jeszcze sądzić?

Sprawa tak czy owak trafi do Sądu, więc tak.

3. Czy sąd może mi wyznaczyć większą karę od tej aktualnej?

Może. Sąd nie jest związany wnioskami stron. Może ich nie uwzględnić.

4. Ile mogą wynosić koszty sadowe przy sprawie zaocznej i gdybym się sądził?

To zależy od tego jakie koszty by faktycznie zostały wygenerowane.

5. Istnieje możliwość umorzenia kosztów sądowych?

Istnieje możliwość zwolnienia strony od ponoszenia kosztów w całości albo w części (art. 624 k.p.k.). Umorzenie zasądzonych kosztów wchodzi natomiast w grę po ich zasądzeniu - na etapie postępowania wykonawczego (art. 51 k.k.w. w zw. z art. 206 par 2 k.k.w.).

6. Na jakie koszty muszę się liczyć jeśli będę chciał się sądzić?

Patrz punkt 4.

Tutaj jeszcze będą tzw zawiasy ale ile to nie wiem. Sądy w dużej mierze patrzą jakie było stężenie alkoholu oraz jaki odcinek zdołałeś przejechać jako nietrzeźwy.Nadmuchałeś 0,51mg to daje ponad 1promil przy pierwszym badaniu,przy drugim miałeś 0,46mg też daje w granicach 1promila alkoholu.We krwi wyszło mało, ale tam grał czas i jeszcze inne formy zachowania(stres itd). Na swoją obronę świadczyć może twoje przyznanie się, nie mataczenie w sprawie i poddanie się dobrowolnie karze.Zobaczysz jak będzie.Swoją drogą zbyt dużo nadal po ulicach jeździ nietrzeźwych kierujących pomimo zaostrzenia przepisów.
pozdr

Co do odcinka przejechanego w stanie nietrzeźwości to zostałem zatrzymany o godzinie pierwszej w nocy na drodze brukowej w lesie przy ośrodkach wypoczynkowych nad jeziorem. Przejechałem wtedy około 600 metrów.
I jeszcze czy odbiorę prawo jazdy po roku. Bo słyszałem że oddają tylko wtedy gdy zakaz jest do roku.

>7. Czy kara zaproponowana przez prokuratora jest według was wysoka?

Jest niska. Za takie stężenie zazwyczaj dostaje się 2 lata zakazu prowadzenia pojazdów.

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót