Zatrzymanie przez niemiecką policję z laptopem

• Autor wątku Autor wątku mati866
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

mati866

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam mam taki problem :
Zostałem zatrzymany w niemczech przez policję ,podczas kontroli przeszukano mi auto miałem ze sobą laptopa i wgrane program do diagnostyki samochodu ( do niemiec jechałem w celu kupana auta).po przeszukaniu zabrano mnie na komisariat pobrano odciski i przedstawiono paragraf z jakiego zostałem zatrzymany (267,269) .po 7 godzinach wypuszczono mnie (oczywiście laptop został na komisariacie) i poinformowano że laptop zostanie zbadany i dalsze informacje prześlą mi pocztą .moje pytanie brzmi :
Minęło 9 miesięcy i nic nie dostałem ,ani pisma potwierdzającego mojej niewinności ani laptopa .co dalej???

Te wymienione przez Ciebie paragrafy (267, 269 StGB=Strafgesetzbuch=niem. kodeks karny) to fałszowanie dokumentów, względnie fałszowanie lub zapisywanie (elektroniczne) danych z dokumentami o charakterze dowodów. Czy nie powiedzieli Ci, o co im chodzi? Czy nie chodzi o jakieś pliki na tym komputerze?
Na pewno masz numer tej sprawy na jakimś piśmie, które wówczas od nich dostałeś. Napisz więc po prostu pismo z zapytaniem w jakim stadium znajduje się ta sprawa i zażądaj wydania tego komputera.

Powrót