zatrzymano mojego chlopaka

• Autor wątku Autor wątku jusiakot
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
J

jusiakot

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
15
tydzien temu na lotnisku zatrzymano mojego chlopaka.okazało się,ze został wystawiony za nim 3tyg.temu list gonczy,o czym nie wiedzieliśmy,poniewaz od trzech lat mieszkamy w uk.portugalski sąd przedstawił mu zrzut-został pomówiony przez osobe,której nie zna(handel narkotykami).rozmawiałam z adwokatem z Polski i on uwaza,ze moj chłopak powinien przyznac sie winy,gdyz male sa szanse na wygranie tej sprawy z prokuratura.mam pyt.czy jesli fakt.przyzna sie do winy(chociaz wiem,ze jest niewinny),czy to prawda,ze otrzyma dozór? jesli tak,to czy do sprawy bedzie mógł wrócic do UK? jak długo bedzie widniec jako karany?

wymiar kary zależy od kwalifikacji zarzutu... co to był za handel, w jakiej ilosci, czy wiązał się np. z przewozem narkotyków przez granicę czy nie, czy narkotyki były sprzedawane nieletnim itp.itd... bez znajomości szczegółów trudno dywagować...

skoro prokurator zdecydował się na ENA to nie liczyłbym na dozór...tym bardziej że dozór gdzie niby w UK..?

pomówiono go-handel nark.w Polcse,dostarczal je jednemu kolesiowi(niby temu,który go pomówił)10g w tyg. przez 3m-ce.jest nie winny i ma na to alibi,w tym czasie mial operacje,lezał w szpitalu,potem rehabilitacja i sanatorium.na koniec wyjechał do Anglii.czy majac dowody na swa niewinnosc,prokuratura moze stwarzac mu problemy? jesli dostanie dozór w Polsce,to cz moze wyjechać do Anglii?

tylko pomowienie,bez dow.rzeczow.,np.monitor.,odciski palców jest wystarczające do wystawienia listu gonczego?

Ostatnią edycję dokonał moderator:
1. Jeżeli w Polsce zostanie orzeczony wobec niego środek zapobiegawczy w postaci dozoru Policji, to ma obowiązek stawiać się na dozór np raz czy dwa razy w tygodniu w konkretnym komisariacie w Polsce. Będzie miał chyba trochę daleko dojeżdżać.... :D Jeśli natomiast oprócz dozoru będzie również zakaz opuszczania kraju, to poza granice kraju nie ma się prawa ruszyć. Jeżeli jednak będzie on do Polski sprowadzany w oparciu o ENA, to najprawdopodobniej jedynym środkiem zapobiegawczym będzie.... tymczasowe aresztowanie.

2. Zeznania świadków lub wyjaśnienia podejrzanych są takim samym źródłem dowodowym jak odciski palców czy nagranie monitoringu. Tak jak każdy inny dowód podlegają one swobodnej ocenie Sądu. Bez dowodów rzeczowych jak najbardziej możliwe jest przedstawienie zarzutów, wydanie listu gończego i skazanie sprawcy.

ile czasu trwa tymczasowy areszt?

Tyle ile jest to potrzebne do wyjaśnienia sprawy.
Czasami wystarczy kilka tygodni, czasami trwa to nawet dwa lata. Sprawa sprawie nie jest równa.

nie rozumiem,dlaczego adwokat powiedzial mi,ze jezeli moj chłopak sie przyzna do postaw.mu zarzutu,wyjdzie z aresztu i dostanie kare w zawieszeniu i grzywne? czy to jest mozliwe?

A adwokat rozmawiał z Prokuratorem w Polsce i z nim to uzgodnił, czy jest to jego własna teoria? Jeżeli adwokat porozumiał się z Prokuratorem, to takie rozwiązanie jest możliwe. Jeżeli jest to teoria adwokata, to... życzę szczęścia.

...nie dziękuję,zapewne przyda się!!!!!!

Powrót