Zatrzymany dowód rejestracyjny, tablice zmniejszone, mało precyzyjne przepisy

• Autor wątku Autor wątku roszej
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
R

roszej

Użytkownik
Odpowiedzi
88
Mam pewien problem w wydziale komunikacji związany z tematem zmniejszonych tablic rejestracyjnych. Problem zaczął się od wizyty na stacji diagnostycznej i wpisania mi następującej usterki (i):

ROZPORZĄDZENIE
MINISTRA TRANSPORTU, BUDOWNICTWA I GOSPODARKI MORSKIEJ 1
z dnia 26 czerwca 2012 r.
w sprawie zakresu i sposobu przeprowadzania badań technicznych pojazdów oraz wzorów dokumentów stosowanych przy tych badaniach 2
0. IDENTYFIKACJA POJAZDU
0.1. Tablice rejestracyjne
i) Miejsce przewidziane do umieszczenia tablic rejestracyjnych nie spełnia wymagań określonych w załączniku nr 5 do rozporządzenia o warunkach technicznych.

Diagnosta stwierdził, że nie powinienem mieć tablic rejestracyjnych zmniejszonych na moim aucie (tablice otrzymałem w lipcu ubiegłego roku, zdając tablice szwajcarskie gdzie jedna była mała. Pani z okienka zaproponowała mi te zmniejszone i co ważne - nie wypisywałem żadnego oświadczenia!)

Oczywiście w starostwie nie chcą mi oddać dowodu ponieważ opierają się na tym co napisał diagnosta.

Zajrzałem do rozporządzenia wspomnianego w opisie usterki i stoi tam następujący tekst:

OBWIESZCZENIE
MINISTRA INFRASTRUKTURY I BUDOWNICTWA1)
z dnia 27 października 2016 r.
w sprawie ogłoszenia jednolitego tekstu rozporządzenia Ministra Infrastruktury w sprawie warunków technicznych
pojazdów oraz zakresu ich niezbędnego wyposażenia

Załącznik 5:

WYMAGANIA DOTYCZĄCE MIEJSCA PRZEWIDZIANEGO DO UMIESZCZENIA TABLIC REJESTRACYJNYCH
§ 1. 1. Miejsce przewidziane do umieszczenia tylnej tablicy rejestracyjnej powinno stanowić równą, prostokątną powierzchnię o następujących minimalnych wymiarach:
1) dla pojazdów samochodowych mających cztery i więcej kół:
a) szerokość 520 mm i wysokość 120 mm albo
b) szerokość 340 mm i wysokość 240 mm;

Moje tylne miejsce spełnia wymagania opisane w pkt 1 a)

natomiast miejsce z przodu szerokość 520mm ale wysokość 90mm czyli teoretycznie wg poniższego rozporządzenia jest to miejsce zmniejszone.

ROZPORZĄDZENIE
MINISTRA INFRASTRUKTURY I BUDOWNICTWA1)
z dnia 11 grudnia 2017 r.
w sprawie rejestracji i oznaczania pojazdów oraz wymagań dla tablic rejestracyjnych

27. 1. Tablice rejestracyjne ze względu na rozmiary dzielą się na:
1) samochodowe:
a) jednorzędowe i dwurzędowe – do oznaczania wszystkich rodzajów pojazdów, z wyjątkiem motocykli, ciągników
rolniczych, motorowerów i pojazdów rodzaju „samochodowy inny” (kategorii L6e i L7e),
b) jednorzędowe zmniejszone – do oznaczania pojazdów silnikowych posiadających zmniejszone wymiary miejsca
konstrukcyjnie przeznaczonego do umieszczenia tablicy rejestracyjnej
, z wyłączeniem motocykli, ciągników rolniczych, pojazdów wolnobieżnych wchodzących w skład kolejki turystycznej i pojazdów rodzaju „samochodowy
inny”;

Dlaczego w ogóle założyłem temat? Dlatego, że starostwo powiedziało mi że powinienem przerejestrować samochód na tablice standardowe i za to zapłacić.
Ja natomiast płacić za to nie mam zamiaru. Dodatkowo przy okienku żądano ode mnie wypełnienia oświadczenie pod rygorem odpowiedzialności karnej, że pojazd posiada zmniejszone wymiary tego miejsca.

Wydaje mi się, że w przepisach jest straszny bałagan dlatego, że:
- jedno rozporządzenie precyzuje dokładnie jakie powinny być wymiary miejsca na tablicę tylną,
- drugie rozporządzenie mówi ogólnikowo o miejscu zmniejszonym
- miejsce na przednią tablicę nie jest określone w przepisach, ale występuje w samochodach a skoro występuje to przecież może być zmniejszone?
- diagnosta samochodowy nie ma odpowiedniej usterki i wpisuje bzdurę (de facto nieprawdę) podczas badania technicznego
- samochody, które faktycznie mają zmniejszone miejsce z tyłu nie powinny przejść przeglądu z powodu usterki, którą wpisano mi

Niektórym z was może się wydawać to bardzo dziwne zamieszanie o sto parę złotych. Nie chcę jednak płacić za to, że ktoś w urzędzie nie był doinformowany i wydał mi tablice zmniejszone pomimo, że nie powinien był mi ich wydać.

Wyslij do urzędu komunikacji na pismie zapytanie na jakiej podstawie urzędnik sam ci wydal małe tablice jezeli ty nie skladales odpowiedniego oswiadczenia o braku mozliwosic montazu duzych tablic.

Powrót