Zawał serca

• Autor wątku Autor wątku bohun1
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
B

bohun1

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
15
Zmarł mój mąż. Miał rozległy zawał serca. Stało się to w pracy. Wcześniej nie leczył się i nie miał żadnych objawów chorobowych. Zostałam z 6 letnią córką. Mąż miał być zgłoszony jako samoozatrudniający się od lipca 2011 roku. Nie wiem czy znajomy zdążył dokonać tych formalności. Nakłady finansowe w związku z pochówkiem przerosły moje możliwości finansowe. Jestem w niezręcznej sytuacji ale proszę o jakieś informacje czy mogę i do kogo zwrócić się o pomoc. Będę wdzięczna za odpowiedź. Pozdrawiam.

Witam,
Przyjmij moje kondolencje. Serdecznie Ci wspolczuje.
Przede wszystkim zgon musi byc zarejestrowany w ciagu 5 dni od daty zgonu w General Register Office. Chyba ze zrobil to lekarz ze szpitala , nie wiem bo nie piszesz gdzie mialo miejsce zdarzenie. NIESTETY obawiam sie ze jesli maz nie byl zarejestrowany i nie placil NI - nie otrzymasz zadnej pomocy. Chyba ze Ty pracujesz i pobierasz zasilek np. na dziecko to tak. Moja rada udaj sie do CAB, albo skorzystaj tel. z biura ktore miesci sie w Londynie na Hammersmith tj, cos w rodzaju CAB ale nie zatrudniaja prawnikow. Mysle ze cos Ci pomoga.Niestety nie znam nr.tel ani adresu. Spotkalo Cie ogromne nieszczescie, moze to biuro zna jakies charytatywne instytucje, ktore sa w stanie pomoc w tak naglych przypadkach. Jesli jestes wierzaca na Twoim miejscu poszlabym do ksiedza w Twojej parafii, moze cos poradzi. Musisz byc dzielna, masz dziecko. I pamietaj musisz pozamykac wszystkie sprawy, konto bankowe, telefony etc.
Zycze CI powodzenia

Bardzo dziękuję za współczucie i kondolencje.Dziękuje za wskazówki. Na pewno skorzystam. Wiem,że muszę dać sobie radę chociaż jest nam bardzo ciężko. Jeszcze raz dziękuję i pozdrawiam.

Poszukalam dla Ciebie strone z tym polskim biurem tj. The East European Advice Centre (EEAC)
Jesli zamierzasz pochowac meza w Polsce, musisz zapoznac sie z zasadami transportu zwlok do Polski w tym celu wejdz na strone Konsulatu Polskiego w Londynie i w dziale prawnym wszystko znajdziesz.
Pozdrwiam

Bardzo dziękuję.Męża już pochowałam w Polsce 22 sierpnia. Przepraszam ,jeżeli nieczytelnie przekazałam swój problem. Borykam się jednak z zapłatą .Jestem w dołku finansowym ponieważ dwa tygodnie przed śmiercią męża wynajęłam z mężem mały domek. Kontrakt zawarłam na jeden rok . Teraz nie stać mnie na ten domek i praktycznie na nic. Szukam doraźnej pomocy finansowej na pokrycie kosztów pochówku.Proszę mnie żle nie zrozumieć. Nie szukam jałmużny ale instytucji ,która może pomóc w tych trudnych chwilach. Przepraszam,że fatyguję. Dziękuję za zainteresowanie i pomoc. Pozdrawiam. Małgorzata

Witam,
faktycznie piszesz bardzo nie jasno. W Anglii jest pomoc finansowa dla osob, ktore stracily meza ale musisz byc uprawniona do otrzymania takiej pomocy. Najwazniejsze jest czy placil ubezpieczenie. Bo jezeli tak to nalezy Ci sie jednorazowa wyplata 2000 F. Oprocz tego jest specjalny zasilek, dla osob ktore wychowuja dzieci po stracie partnera chyba ok. 100 F tyg. Jest tez zasilek, ktory pokrywa koszty pogrzebu ale jesli osoba jest pochowana na terytorium UK. Jesli jestes uprawniona mozesz wystapic o Housing Benefit - dofinansowanie do mieszkania. Mozesz porozmawiac z wlascicielem wynajmowanego domku o rozwiazanie umowy - to jest zdazenie losowe mysle, ze sprawa jest do wyjasnienia. Mozesz podejsc do council w sprawie pomocy zwiazanej z mieszkaniem jesli bedziesz miala problemy z Landordem. Mozesz uzyskac wiele pomocy ale jest to uzaleznione od Twojego statusu w UK. Bo nie wiem czy pracujesz? Jesli nie, pierwsze co zrobilabym to szukalabym pracy. Nie radzilabym isc do polskich firm, ktore sie zajmuja takimi sprawami - wezma od ciebie pieniadze - a czesto sa malo kompetentne. Skorzystaj z tego biura ktorego adres Ci podalam - pomoc jest bezplatna. W kazdym Council znajdziesz bezplatna pomoc zwiazana z mieszkaniem. CAB jest instytucja ktora udziela porad za darmo. Ja Ciebie rozumiem, ze nie chcesz jalmuzny - spotkalo Cie nieszczescie - i potrzebujesz pomocy. Doskonale rozumiem co masz na mysli. Ja jestem tutaj dosyc dlugo. Bylam sama z dzieckiem w czasach kiedy nie bylo zadnych benefitow dla Polakow i dalam sobie rade. Jesli ktos chce osiagnac swoj cel w zyciu, mocno w to wierzy to go osiagnie. I zycze Ci tego.

Jestem niezmiernie wdzięczna za te informacje a przede wszystkim za zrozumienie. Ja pracuję od grudnia 2009 roku w jednej firmie ale tylko 3 godziny dziennie. Nie mogłam dostać innej pracy ponieważ mam dziecko w wieku szkolnym . Propozycje pracy zawsze kolidowały z czasem pobytu dziecka w szkole. Sama rozumiesz. Ja nie mam z kim zostawić dziecka. Kwestia ubezpieczenia męża jest niejasna. Pracował jako samozatrudniający się od 1 lipca 2011r. Jego zleceniodawca zadeklarował ,że zgłosi mu samozatrudnienie od 1 lipca. Otrzymałam nawet pismo od tej firmy z poświadczeniem ,że mąż pracuje na zlecenie tej firmy i na tej podstawie także wynajęliśmy nowe mieszkanie. Mąż dostał zawału z zmarł w pracy 10 sierpnia . Po wszystkim dowiedziałam się,że nie zdążył go zgłosić do urzędu. Byli na miejscu w pracy i prokurator i policja . Są protokoły i dokumenty na tę okoliczność. Nie wiem piszę do Ciebie chyba za chaotycznie. Przepraszam. Myślę ,że jednak skorzystam, z Twojej rady i poproszę o pomoc CAB(chociaż nie mam pojęcia co to za instytucja). Jutro to wszystko od nowa przemyślę. Jeszcze raz bardzo dziękuję. Pozdrawiam wraz z moją córeczką. Małgorzata

Jakie benefity otrzymujesz w tej chwili? Sprawdź child benefit, child tax credit, income support, job seeker allowance income bAsed

Mam zasiłek na dziecko, Child tax credit i 22 lipca zmieniłam mieszkanie i załatwiam zmianę w offisie na dopłatę do mieszkania. W związku ze śmiercią męża nie mam zielonego pojęcia czy taką dopłatę dostanę ponieważ wynajęliśmy domek z 3 sypialniami. W mojej dzielnicy nie było domków z dwiema sypialniami. Pracuję 15 godzin tygodniowo. Czy coś mógłbyśmi zasugerować? Dziękuję.

Bardzo dziękuję za wskazówkę. Małgorzata

Witam
1. Czy benefity - CHB i CTC sa na Ciebie?
2.Jesli nie - czy przepisalas?
3. Czy masz WRS - od daty kiedy pracujesz?
4. Czy Housing benefit jest na Ciebie?
5. Czy masz jakiekolwiek inne benefity na swoje imie i nazwisko?
Te pytania stawiam dlatego ze ktokolwiek chcial by ci pomoc musisz przedstawic swoja sytuacje. Nie krempuj sie, postaram Ci sie pomoc i moze inni tez to zrobia. Nic sie nie przejmuj mieszkaniem - to wszystko da sie wyjasnic.

Zapomnialam jeszcze zapytac
1. Czy pracujesz na kontrakcie?
2.Masz rezydenture?
3. Czy zamierzasz zostac w Anglii i ubiegac sie o paszport?

Powrót