Zawarcie zwiazku małżeńskiego.

• Autor wątku Autor wątku AgaLuc
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

AgaLuc

Użytkownik
Odpowiedzi
42
Witam.

Chciałabym zasięgnac informacji w bardzo nietypowej sprawie.
W czerwcu 2012 roku bede brala slub z obywatelem Słowacji- slub konkordatowy. Tu zaczyna sie problem poniewarz, z racji tego, ze już od roku mieszkam na terytorium Słowacji należe do tutejszej parafi. Wszystkie dokumenty, wraz z dokumentami do urzedu stanu cywilnego, musimy złozyć tu na Słowacji. Ślub jednak odbedzie sie na licencji w Polsce. Jak taka sytuacja ma sie do legalizacji zwiazku?
W Polsce jest potrzebne zaswiadczenie o przeciwwskazaniach do zawarcia małżeństwa, jednak skoro dokumenty składamy na Slowacji, takie zaswiadczenie musze dostarczyć ja.
Mam nadzieje , że wytłumaczyłam zrozumiale.

Dziekuję

Witam ja mam odwrotna sytuacje biore slub w maju 2012 ze slowakiem w polsce no i on juz od dwoch lat jest ze mna w Pl rowniez nalezy do parafii itp. Jesli chodzi o Polske to musial dostarczyc akt urodzenia,akt chrztu,no i u nas w kraju wymagane jest zaswiadczenie o zdolnosci prawnej do zawarcia zwiazku malzenskiego ktorego na slowacji nie wydaja od 2006r wiec musielismy sadownie zwolnic go od dostarczenia owego dokumentu(przyznam trwalo to ok 4 miesiecy:/ ) wszystko to trzeba bylo przetlumaczyc przez tlumacza przysieglego, nie wiem czy ci pomoge ale wydaje mi sie ze jesli slub bedzie na slowacji to owego zaswiadczenia nie beda od ciebie wymagac skoro sami go nie wydaja, no chyba ze w urzedzie w Polsce.

Powrót