Zawiadomienie o bezskutecznej egzekucji

• Autor wątku Autor wątku maw51
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

maw51

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Właśnie dostałam pismo od Komornika o bezskutecznej egzekucji mojego wynagrodzenia za prace. W piśmie pisze że na podstawie art. 827 kpc zostałam wezwana do złożenia oświadczenia co do umorzenia lub zawieszenia egzekucji. Jeżeli tego nie zrobię do 14 dni to postępowanie zostanie umorzone.

I co to dla mnie realnie oznacza. co powinnam zrobić. Z czym wiąże sie umorzenie z z czym zawieszenie postępowania? :what:

odp

W momencie, gdy komornik nie jest w stanie z powodu bezskuteczności wyegzekwować roszczenia na rzecz wierzyciela, wtedy powiadamia go w trybie art. 827 kpc, aby ten podjął „decyzję” co do dalszych losów postępowania egzekucyjnego.Jednocześnie komornik zawsze wyznacza wierzycielowi na to termin przepisany-najczęściej 14 dni. W tym czasie wierzyciel może zobowiązać komornika do prowadzenia egzekucji z innych sposobów egzekucyjnych, np. gdy egzekucja z wynagrodzenia, bądź z rzeczy ruchomych okazała się bezskuteczna, wtedy wierzyciel może złożyć wniosek o wszczęcie egzekucji z nieruchomości.
Wierzyciel również może wystąpić do sądu o zobowiązanie dłużnika do złożenia wykazu majątku. Jeśli wierzyciel w zakreślonym terminie nie podejmie żadnych decyzji co do przedmiotu postępowania, wówczas komornik na podstawie art. 824§1 pkt. 3 umorzy postępowanie. Umorzenie oznacza, iż komornik w tym czasie nie będzie prowadził egzekucji. Nie oznacza to jednak, iż dłużnik jest zwolniony z zobowiązania, a podczas umorzonego postępowania, cały czas biegną odsetki ustawowe od zadłużenia.
pozdrawaim
betina

Dziękuje ale co jest dla mnie lepsze napisanie do komornika o zawieszenie egzekucji czy pozwolić na to żeby egzekucję umorzył (niestety nie jestem na obecną chwile w stanie podać z czego mógłby jeszcze prowadzić egzekucje)

Nie Musi Pani składać żednego pisma jezeli chce Pani aby postępowanie umożono. Nie trzeba niec robić.
Prosze jednak pilnowac sprawy i co jakis czas "sprawdzać" czy dłużnik ma z czego zapłaćić należność, bowiem po wydaniu prawomocnego orzeczenia, a takim jest prawie zawsze tytuł egzekucyjny, roszczenie na podstawie art.125 Kodeksu cywilnego przedawnia się z upływem lat dziesięciu. Pamiętać należy, że każde ponowienie egzekucji powoduje przerwanie biegu przedawnienia-art. 123 KC. Skutkiem przerwania jest to, iż bieg przedawnienia rozpoczyna się od nowa. Zatem może zdarzyć się i tak, że roszczenie nie przedawni się nigdy.
pozdrawiam
betina

Jest istotne jaką osobowość prawną miał Twój pracodawca. Podaj mi te dane a coć doradzę

To była spółka z o.o która zbankrutowała.

No wlasnie jak wyglada mozliwosc wyegzekwowania dlugu z majatku wspolnikow spolki z o.o. Komornik uznaje egzekucje za bezskuteczna, dluznik wyjasnia iz majatek spolki to mizerne meble oraz jakis komuter, majace tylko wartosc uzytkową:(. natomiast n-zal. postepowania komorniczego wplaca "coś tam" sam ale niekonsekwentnie. Jak mozna skierowac egzekucje wobec majatku wspolnikow? Jak wyglada procedura . mam na mysli art 299 ksh. Moze ktos pomoze?

Art. 299. § 1. Jeżeli egzekucja przeciwko spółce okaże się bezskuteczna, członkowie zarządu odpowiadają solidarnie za jej zobowiązania.
§ 2. Członek zarządu może się uwolnić od odpowiedzialności, o której mowa w § 1, jeżeli wykaże, że we właściwym czasie zgłoszono wniosek o ogłoszenie upadłości lub wszczęto postępowanie układowe, albo że niezgłoszenie wniosku o ogłoszenie upadłości oraz niewszczęcie postępowania układowego nastąpiło nie z jego winy, albo że pomimo niezgłoszenia wniosku o ogłoszenie upadłości oraz niewszczęcia postępowania układowego wierzyciel nie poniósł szkody.
§ 3. Przepisy § 1 i § 2 nie naruszają przepisów ustanawiających dalej idącą odpowiedzialność członków zarządu.

Hmmmm :D bardzo dziękuje znam treść art. tylko jak to wynika w proceduralnie ? do kogo i co napisac? Jaki wniosek postepowanie komornicze póki co jeszcze trwa. Czy mam napisac do sądu czy do Komornika?

Pozew do sądu, wydział cywilny. należy uzasadnić, że egzekucja komornicza została umorzona jako bezskuteczna , wniesc o przeprowadzenie dowodu z akt egzekucyjnych. jako pozwanych wpisuje się zarząd spólki (należy wziąśc aktualny KRS), należność-kwota główna (jak w pozwie na spółkę), odsetki, koszty procesu, koszty bezskutecznej egzekucji. Wcześniej wysyłałam przedsądowne wezwanie do zapłaty dla każdego z członków zarządu listem poleconym i załączałam dowody wysłania do pozwu.

odpwoiedzialne są te osoby wchodzące w skład zarządu w czasie którego powstało zobowiązanie!Dlatego też dobrze jest mieć pełne dane z krs jak zmieniał si/ę skład zarządu spółki ze względu na czas powstanie zobowiązania

:D Dzięki wielkie:) a czy jeszcze moge podpytać o rozszerzenie egzekucji na majątek wspolny małżonków:)? lub uzyskać informacje jak to własciwie jest z egzekwowaniem z majątku współnego lub majątku współmałzonka?

należy uzyskać kaluzulę wykonalności p-ko małżonkowi dłuznika. Jeżeli prowadzona egzekucja komornicza nie daje efektu, ale np. dłuznik jest właścicielem nieruchomości na zasadzie współwłasności majątkowej do której wierzyciel chce skierować egzekucję małżeńskiej to wierzyciel może złożyć wniosek do Sądu który wydał tytuł wykonawczy o nadanie klauzuli wykonalności także przeciwko małżonkowi. Do wniosku dołącza się tytuł wykonawczy, akt zawarcia małżeństwa-odpis skrócony. Postanowienie o nadaniu klauzuli wykonalności p-ko małżonkowi jest skierowany praktycznie zawsze tylko do majątku wspólnego małżonków.

Do majątku wspólnego należą w szczególności pobrane wynagrodzenie za pracę (ALE NIE WIERZYTELNOŚCI!)i dochody z innej działalności zarobkowej każdego z małżonków, dochody z majątku wspólnego, jak również z majątku osobistego każdego z małżonków oraz środki zgromadzone na rachunku otwartego lub pracowniczego funduszu emerytalnego każdego z małżonków.

Skąd wziąć akt małżeństwa dłużnika?

z Urzędu Stanu Cywilnego w którym dłużnik zawarł związek małżeński

Z urzędu stanu cywilnego, z tym właśnie często jest problem bo nie wiadomo gdzie zawierał związek małżeński w w którym roku. ...jeżeli chodzi o moje doświadczenie to pisałam do urzędu miasta lub gmin tam gdzie zamieszkiwali aktualnie (nie pamietam komórki-chyba do ewidencji ludności ) i tam ustalałam, lub też w urzedach stanu cywilnego właściwych dla miejsca zamieszkania prosiłam miłe Panie aby pomogły odszukać czy dłuznik zawierał akt małżeństwa. Możliwe że jest jeszcze jakiś inny sposób...., nie ukrywam że "bawiłam " się w detektywa i czasem takie ustalenia niestety trwają w czasie.

Jeszcze jedno pytanie ile kosztuje rozszerzenie klauzuli na współmałżonka?

50 złotych opłaty sądowej.

Powrót