Zawiadomienie o możliwości popełnieniu przestępstwa

• Autor wątku Autor wątku Krokodyl11
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

Krokodyl11

Stały bywalec
Odpowiedzi
595
Gdy składa się zawiadomienie o możliwości popełnienia przestepstwa, to czy jakieś wymogi takie pismo musi spełniać ?
Gdzie takie pismo najlepiej złozyć ?
Według mojej wiedzy jest to przestępstwo z art. 191 k.k., przymuszanie do określonego działania
Nie mam prawie żadnego doświadczenia w składaniu takich pism, prosze o pomoc.

Krokodyl11 napisał:
Gdy składa się zawiadomienie o możliwości popełnienia przestepstwa, to czy jakieś wymogi takie pismo musi spełniać ?
Nie. Powinno opisywać zdarzenie, podawanie kwalifikacji prawnej czy wniosków dowodowych nie jest konieczne. Jeżeli przestępstwo ścigane jest na wniosek a zawiadomienie pochodzi od pokrzywdzonego to powinno też zawierać wniosek o ściganie (tak jak ma to miejsce w przypadku m. in. art. 191 par 1 i 1a k.k.).
Krokodyl11 napisał:
Gdzie takie pismo najlepiej złozyć ?
Przesłać lub złożyć w Prokuraturze na biurze podawczym.

Byrhtnoth napisał:
powinno też zawierać wniosek o ściganie

"Wniosek o ściganie" dołączam jako załącznik do pisma przewodniego ?

Byrhtnoth napisał:
tak jak ma to miejsce w przypadku m. in. art. 191 par 1 i 1a k.k.)
W mojej ocenie jest to pewien rodzaj szantażu, myśle że 191 k.k. będzie tu najtrafniejszy.
Jest jakiś inny paragraf dotyczący szantażu ?

Byrhtnoth napisał:
Zamieszcza Pan ten wniosek w treści zawiadomienia.

Czy może to być "Wniosek o wszczęcie postępowania" ?

Co się dzieje w przypadku gdy nie umieściło się takiego wniosku w treści zawiadomienia o możliwości popełnienia przestępstwa ?

Krokodyl11 napisał:
Czy może to być "Wniosek o wszczęcie postępowania" ?
Można poprzestać na zdaniu: "Jako pokrzywdzony wnoszę o ściganie sprawców zdarzenia objętego zawiadomieniem".
Krokodyl11 napisał:
Co się dzieje w przypadku gdy nie umieściło się takiego wniosku w treści zawiadomienia o możliwości popełnienia przestępstwa ?
Organ prowadzący postępowanie będzię dążył do tego by osoba uprawniona do złożenia wniosku o ściganie zajęła stanowisko co do tego.

Byrhtnoth napisał:
Można poprzestać na zdaniu: "Jako pokrzywdzony wnoszę o ściganie sprawców zdarzenia objętego zawiadomieniem".Organ prowadzący postępowanie będzię dążył do tego by osoba uprawniona do złożenia wniosku o ściganie zajęła stanowisko co do tego.

A gdy w zgłoszeniu do prokuratury, nie zostało umieszczone takie zdanie, to czy dobrym pomysłem jest złożenie drugiego pisma p.t. "Wniosek o ściganie" z tym zdaniem ?

Krokodyl11 napisał:
to czy dobrym pomysłem jest złożenie drugiego pisma p.t. "Wniosek o ściganie" z tym zdaniem ?
Można tak zrobić powołując się w takim wniosku na wcześniej złożone zawiadomienie.

Powrót