zawiadomienie o wszczęciu egzekucji i żądanie złożenia wyjaśnień

• Autor wątku Autor wątku GabrielaMO
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
G

GabrielaMO

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
19
Dostałam zawiadomienie o wszczęciu egzekucji i żądanie złożenia wyjaśnień

Należność główna 517,46
odsetki do 26-08-2016 22,05zł

koszty procesu 210,38
koszty zastępstwa w egzekucji 90zł
opłata egzekucyjna 340,86zł
opłaty stałe 68,17
Podatek VAT 94,08
Wydatki gotówkowe 43,61 zł

"W razie nie zapłacenia należności w określonym terminie, zostanie ona ściągnięta z majątku ruchomego i wierzytelności Pani, co znacznie zwiększy koszty egzekucyjne"

Wraz z tym było postanowienie o nadaniu wykonalności, nakazowi spłaty wydanemu 1/12/2015r - którego nigdy wcześniej nie widziałam na oczy ?!

Jestem bezrobotna i samotnie wychowuję dziecko ur. 22/06/2016r.
utrzymujemy się z zasiłków w kwocie ok 1300zł.

Znalazłam coś takiego:
"Art. 824 § 1 kpc – postępowanie umarza się w całości lub w części z urzędu:
1 – jeżeli okaże się, że egzekucja nie należy do organów sądowych
2 – jeżeli wierzyciel lub dłużnik nie ma zdolności sądowej albo gdy egzekucja ze względu na jej przedmiot lub na osobę dłużnika jest niedopuszczalna
3 – jeżeli jest oczywiste, że z egzekucji nie uzyska się sumy wyższej od kosztów egzekucyjnych"

Pytania:
  1. Do: Art. 824 § 2 kpc "(...)egzekucja ze względu na jej przedmiot lub na osobę dłużnika jest niedopuszczalna" - kiedy tak jest?
  • Art. 824 § 3 kpc- jeżeli nie zapłacę, koszta egzekucji wzrosną, tym samym przekroczą koszta egzekucyjne - czy powołując się na ten paragraf mogę wnioskować o umorzenie egzekucji?
    Jeśli tak, gdzie mam złożyć ten wniosek?
  • Czy jeśli będę wnioskować o umorzenie mimo wszystko muszę udzielić wyjaśnień komornikowi? Boję się że wejdą mi na konto i zablokują środki a to nasze jedyne źródło utrzymania.

Tzn co, cała rodzina żyje z rachunku na którym pieniądze rosną jak grzyby po deszczu a nikt nie pracuje ... utrzymujesz się ze świadczeń, które możesz odbierać przekazem.
Zapłać to nie zablokują środków na rachunku.
Musisz udzielić, zawnioskuj i płać w mniejszych kwotach.

Ostatnia edycja:
LLawyer napisał:
Tzn co, cała rodzina żyje z rachunku na którym pieniądze rosną jak grzyby po deszczu a nikt nie pracuje ... utrzymujesz się ze świadczeń, które możesz odbierać przekazem.
Zapłać to nie zablokują środków na rachunku.
Musisz udzielić, zawnioskuj i płać w mniejszych kwotach.

1300zł to grzyby po deszczu dla matki i niemowlaka?
Same leki to prawie 300zł miesięcznie a pampersy kolejne 400zł.

Gdybym miała z czego zapłacić, nie byłoby tutaj tego wątku.

Nie czytasz. Świadczenie jest źródłem utrzymania, nie środki na rachunku.
Środki możesz odbierać przekazem, prawda ?

Poza tym brak pracy i dziecko nie jest powodem żeby komukolwiek coś umarzać.
Nie udzielisz wyjaśnień - doczekasz się grzywny 2 tyś.

Art. 824 kpc. w żaden sposób się do ciebie nie odnosi w tej chwili.

Na wezwanie komornika trzeba się stawić tak samo jak na wezwanie sądu, czy policji. Ignorując działasz na swoją szkodę.

Idź do komornika i przedstaw swoją sytuację. Nikt ciebie tu nie będzie rozliczał, ale po lekach i pampersach zostaje ci 600zł, to jakieś rozsądne raty może ci się uda płacić. Ale to twoja sprawa. Najgorsze co możesz zrobić, to nie robić nic.

Jeszcze trzeba doliczyć, chcąc nie chcąc pięć setek, alimenty i dodatki a wtedy wzrasta o drugie tyle.

Można wysłać wyjaśnienia listem poleconym ZPO.

Otóż to. Lub je udzielić komornikowi, gdy ten się pofatyguje do dłużnika. Obowiązku stawiennictwa, jak przytoczono, że ten istnieje w takim samym odniesieniu, jak na wezwanie policji/prokuratury/sądu nie ma i ZA SAMO niestawiennictwo nie ma również podstaw, by karać "słynną" grzywną.

Powrót