G
GabrielaMO
Nowy użytkownik
- Odpowiedzi
- 19
Dostałam zawiadomienie o wszczęciu egzekucji i żądanie złożenia wyjaśnień
Należność główna 517,46
odsetki do 26-08-2016 22,05zł
koszty procesu 210,38
koszty zastępstwa w egzekucji 90zł
opłata egzekucyjna 340,86zł
opłaty stałe 68,17
Podatek VAT 94,08
Wydatki gotówkowe 43,61 zł
"W razie nie zapłacenia należności w określonym terminie, zostanie ona ściągnięta z majątku ruchomego i wierzytelności Pani, co znacznie zwiększy koszty egzekucyjne"
Wraz z tym było postanowienie o nadaniu wykonalności, nakazowi spłaty wydanemu 1/12/2015r - którego nigdy wcześniej nie widziałam na oczy ?!
Jestem bezrobotna i samotnie wychowuję dziecko ur. 22/06/2016r.
utrzymujemy się z zasiłków w kwocie ok 1300zł.
Znalazłam coś takiego:
"Art. 824 § 1 kpc – postępowanie umarza się w całości lub w części z urzędu:
1 – jeżeli okaże się, że egzekucja nie należy do organów sądowych
2 – jeżeli wierzyciel lub dłużnik nie ma zdolności sądowej albo gdy egzekucja ze względu na jej przedmiot lub na osobę dłużnika jest niedopuszczalna
3 – jeżeli jest oczywiste, że z egzekucji nie uzyska się sumy wyższej od kosztów egzekucyjnych"
Pytania:
Należność główna 517,46
odsetki do 26-08-2016 22,05zł
koszty procesu 210,38
koszty zastępstwa w egzekucji 90zł
opłata egzekucyjna 340,86zł
opłaty stałe 68,17
Podatek VAT 94,08
Wydatki gotówkowe 43,61 zł
"W razie nie zapłacenia należności w określonym terminie, zostanie ona ściągnięta z majątku ruchomego i wierzytelności Pani, co znacznie zwiększy koszty egzekucyjne"
Wraz z tym było postanowienie o nadaniu wykonalności, nakazowi spłaty wydanemu 1/12/2015r - którego nigdy wcześniej nie widziałam na oczy ?!
Jestem bezrobotna i samotnie wychowuję dziecko ur. 22/06/2016r.
utrzymujemy się z zasiłków w kwocie ok 1300zł.
Znalazłam coś takiego:
"Art. 824 § 1 kpc – postępowanie umarza się w całości lub w części z urzędu:
1 – jeżeli okaże się, że egzekucja nie należy do organów sądowych
2 – jeżeli wierzyciel lub dłużnik nie ma zdolności sądowej albo gdy egzekucja ze względu na jej przedmiot lub na osobę dłużnika jest niedopuszczalna
3 – jeżeli jest oczywiste, że z egzekucji nie uzyska się sumy wyższej od kosztów egzekucyjnych"
Pytania:
- Do: Art. 824 § 2 kpc "(...)egzekucja ze względu na jej przedmiot lub na osobę dłużnika jest niedopuszczalna" - kiedy tak jest?
- Art. 824 § 3 kpc- jeżeli nie zapłacę, koszta egzekucji wzrosną, tym samym przekroczą koszta egzekucyjne - czy powołując się na ten paragraf mogę wnioskować o umorzenie egzekucji?
Jeśli tak, gdzie mam złożyć ten wniosek?
- Czy jeśli będę wnioskować o umorzenie mimo wszystko muszę udzielić wyjaśnień komornikowi? Boję się że wejdą mi na konto i zablokują środki a to nasze jedyne źródło utrzymania.