zawiadomienie o wszczeciu egzekucji za fotoradar z 2014r

• Autor wątku Autor wątku user273085
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
U

user273085

Stały bywalec
Odpowiedzi
699
Dziendobry,

dostalem w ubieglym tyg zawiadomienie o wszczeciu egzekucji o kwote 804 zl (wliczona praca komornika).

wklejam wyrok sadu z grudnia 2014 r

Z tego co sie dowiedzialem, to straz gminna nie miala prawa takiej sprawy wytoczyc, gdyz moze to zrobic tylko policja. po drugie trybunal konstytucyjny orzekl, ze wszystkie mandaty z ofotradarow powinny zostac zwrocone.

uprawnionym do prowadzenia postępowania w sprawie wykroczenia z art 96 § 3 kodeksu wykroczeń, karania grzywną za to wykroczenie oraz występowania jako oskarżyciel publiczny ma tylko Policja

dlaczego Polskie sady dzialaja niezgodnie z prawem ? nie odpowiedzialem na wezwanie strazy gminnej, bo nie musze tego robic, za co zostalem skazany.

Prosze o porady co w tje kwestii zrobic, chcialbym oddac sprawe do rzecznika praw obywatelskich lub jakiejs innej organizacji lub zaskarzyc wyrok sadu.

image hosting site no sign up

Zaslon dane pesel i dane imie i nazwisko

nie mam nic do ukrycia , zreszta po co komu moje dane i co z takiego imienia i nazwiska i peselu mozna zrobic. interesuja mnie odpowiedzi na moje pytania

Z tego co pamiętam, to SM chyba nie miała prawa oskarżać.
Inna sprawa, że odpowiedzieć na wezwanie należało, tyle że w umiejętny sposób. W przeciwnym razie oskarżycielem byłaby policja i tak czy inaczej zarobiłbyś parę stówek.

oskarzycielem byla straz gminna, a to jest niezgodne z prawem. na wezwanie nie musze odpowiadac, bo jest one niezgodne z prawem. fotoradary sa niezgodne z prawem i wycofane w 2016 r.

sa jakies pomysly gdzie moglbym zaskarzyc ten wyrok lub gdzie mogl bym udac sie o pomoc ?

A doręczenie było prawidłowe?

wszystko bylo prawidlowo. jak dostalem list od strazy gminnej, to napisalm do nich e-mail, z zapytaniem na jakich zasadach dziala ten fotoradar, bo w odcinku 50 metrow byl obszar zabudowany i znak wylonil sie z nienacka, a na calej trasi obowiazywala prdkosc 70 km/h, u mnie zmierzono 72/h .

Sad uznal mojego emaila jako przyznanie sie do winy ... co budzi moje watpliwosci. nie przytznalem sie do winy, nie odpowiedzialem tez na list od strazy gminnej.

jeszcze nie, wlasnie chce to zrobic. czy po zlozniu wniosku moja sprawa bedzie ponownie rozpatrzona ? sprzeciw od wyroku nakazowego bede skladal w srode

k.y napisał:
sprzeciw od wyroku nakazowego bede skladal w srode
Jeśli doręczenie wyroku było prawidłowe tzn. odebrałeś osobiście (albo domownik pod adresem gdzie mieszkasz) bądź awizowano na prawidłowy adres zamieszkania, pewnie gdzieś grudzień-styczeń - to teraz możesz tylko do Ziobry napisać, że jesteś oddanym wyborcą PiS; może ci wstrzyma wykonanie...

Ostatnia edycja:
al co ni da sie nic z tym zrobic ? przciez w wyroku jest jasno napisan, ze na wniosk strazy gminnej, a to jest niezgodne z prawem. to co w naszym kraju sady dzialaja sobie jak im pasuje?

k.y napisał:
to co w naszym kraju sady dzialaja sobie jak im pasuje?
Zdziwiony? Widziałeś popisy Trybunału Konstytucyjnego (oczywisty gwałt na prawie)? I Sąd Najwyższy to poparł!
k.y napisał:
al co ni da sie nic z tym zrobic ?
Był na to odpowiedni termin. 7 dni od otrzymania wyroku nakazowego.

k.y napisał:
to co w naszym kraju sady dzialaja sobie jak im pasuje?
Jakbyś reagował jak należy, to byś teraz tu nie kwiczał i tyłka nie zawracał...
Próbuj wznowienia postępowania - art. 113 §1 kpow, art. 542 §1 i §3 kpk w zw. z art 439 §1 pkt 9 kpk w zw. z art. 17 §1 pkt 9 kpk

gdzi taki wniosek napisac ?> czy musze skladac pismo do sadu w slupsku/kolobrzegu ? mam wrazenie , ze te miasta stoja po za prawem.. czy jest opcja zlozyc do gdanska ?

Składasz do sądu wg właściwości, jaki wydał wyrok

napisalem wniosek o wzowienie postepowania i w tym samym pismie o umorzenie postepowania

Powrót