Zawiadomienie o wszczęciu egzekucji ;-(

• Autor wątku Autor wątku Niezależny00
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
N

Niezależny00

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam serdecznie...

Dzisiaj otrzymałem zawiadomienie o wszczęciu przeciwko mnie postępowania egzekucyjnego. Wierzycielem jest Sąd Rejonowy .
1. Na piśmie znajduje się numer konta lecz niestety nie ma terminu do jakiego mam wpłacić należności. Czy mam rozumieć iż jest to 7 dni ? Obawiam się kolejnych kosztów egzekucyjnych...
2. Zostałem także wezwany osobiście do komornika celem wyjaśnienia... Czy jeśli dokonam wpłaty nadal będę musiał się stawić ?
3. Jeżeli wpłacę grzywnę, opłate egzekucyjna oraz wydatki gotówkowe, postępowanie egzekucyjne zostanie automatycznie zakończone, czy zostane o tym powiadomiony pismem ?

Dziękuję za wszelkie odp.

W kasie kancelarii możesz wpłacić to co wyniknie z rozmowy i rozliczenia. Otrzymasz postanowienie.....

Ale nie od ręki ... od ręki wyliczą tobie co do grosza.

1. Teoretycznie powinieneś od razu wszystko spłacić. Zawsze można rozbić to na raty.
2. Wg mnie lepiej się stawić, masz w pouczeniu, że jesteś zobowiązany złożyć oświadczenie zgodnie z art. 801 kpc (zalecam jego lekturę). Niektórzy komornicy nakładają karę grzywny za nie uczynienie tego.
3. Zostanie zakończone. Zostaniesz powiadomiony o tym postanowieniem o zakończeniu i ustaleniu kosztów.

1. jak to jest sądówka to pewnie mała należność i lepiej od razu całość co do gr. wyliczone na miejscu
2. wielu to bagatelizuje, po nałożeniu grzywny przychodzi zdziwienie ...

Podłączę się pod temat, ponieważ mam podobny problem. Wczoraj dostałam takie zawiadomienie. Komornik jest dostępny tylko we wtorki i nie wiem czy jak będę chciała tam pójść w przyszły wtorek to będzie już po terminie tych 7 dni? Zawiadomienie zostało dostarczone wczoraj (28.05) a wszystkie koszty są wyliczone do 14.05 . Chciała bym spłacić od razu, ale nie wiem ile to wyjdzie, bo jest napisane, że do kosztów będzie jeszcze dodane 0,04 zł + 15 % opłaty egzekucyjnej za każdy dzień zwłoki i jeszcze do każdej wpłaconej kwoty dodać 2 zł. Czyli już są odsetki od 14.05? Ile by to wyniosło. Jak się rozbije na raty nadal będą naliczane odsetki? Nie wiem ile wynosi cała suma.Spłacanie może trwać bez końca...

Zapomniałam napisać o wyliczonej na 14.05 sumie :

1) należność główna 122,40
2) odsetki wyliczone na dzień 14.05 30,39 (dalsze odsetki w kwocie 0,04 zł + 15% opłaty egzekucyjnej)
3) koszty procesu 90,00 zł
4) opłata egzekucyjna stosunkowa na dzień 14.05 308,08 zł
5) zaliczka wierzyciela 130,23 zł
całość 681,10 zł (na dzień 14.05)

Słyszałam jeszcze o czymś takim jak wpłata bezpośrednio do wierzyciela i wtedy ta opłata egzekucyjna jest niższa, ale jak czytałam na forum to nie zawsze tak się da. Co wtedy by trzeba było zrobić?

Ostatnia edycja:
To jest KMS czy KM?

Jak proponuję iść jak najszybciej do kancelarii. I tak będziesz rozmawiała z asesorem, aplikantem lub pracownikiem.

Weź 350 zł ze sobą, jeśli nie masz całości, umów się, że dziś wpłacasz 350 zł, a za miesiąc resztę.

A jak masz to weź 700 zł, wyliczą Ci i po sprawie. Od razu poproś, żeby na miejscu wydali Ci postanowienie o zakończeniu postępowania i rozliczeniu koszów.

W punkcie 5 będzie max ok. 60 zł (jeśli był ZUS).

witam dostałam od komornika pisma ze zawiadamia dłuznika o wszczeciu egzekucji, zajecie wierzytelnosci noi nakaz zaplaty w postepowaniu upominawczym, wiezrycielem jest EOS INVESTMENT POLAND GmbH, czy moge napisac pismo do e sadu ze sprzeciwiam sie od nakazu zaplaty ? tylko nie wiem czy moge do komornika napisac ze sprzeciwiam sie egzekucji.

dziekuje za odpowiedz :) mam pytanko jak napisac sprzeciw od egzekucji ?

Ostatnia edycja:
tuska120 napisał:
witam dostałam od komornika pisma ze zawiadamia dłuznika o wszczeciu egzekucji, zajecie wierzytelnosci noi nakaz zaplaty w postepowaniu upominawczym, wiezrycielem jest EOS INVESTMENT POLAND GmbH, czy moge napisac pismo do e sadu ze sprzeciwiam sie od nakazu zaplaty ?
Zanim cokolwiek zrobisz odpowiedz na pytanie czy wcześniej odebrałaś nakaz zapłaty z sądu? Jeśli nie, wówczas ustal w sądzie adres podany przez powoda. Dopiero wtedy będzie wiadomo czy masz możliwość złożenia sprzeciwu do sądu oraz dalszego umorzenia egzekucji komorniczej.
tuska120 napisał:
dziekuje za odpowiedz :) mam pytanko jak napisac sprzeciw od egzekucji ?
Nie istnieje coś takiego

Powrót