Zawiadomienie o wszczęciu postępowania egzekucyjnego.

• Autor wątku Autor wątku ben10
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
B

ben10

Użytkownik
Odpowiedzi
31
Dzień dobry.

Otrzymałem zawiadomienie od komornika o wszczęciu postępowania egzekucyjnego na zlecenie Ultimo itd. Wyrok Sądu w Lublinie z 2010r.

Nie mam pojęcia czego dotyczy dług, być może jakieś należności telekomunikacyjne. Wystąpiłem do sądu w Lublinie o udostępnienie kodu do akt sprawy. Telefonicznie tez ustaliłem, że powiadomienia były wysyłane pod adres na którym byłem kiedyś zameldowany i były przez kogoś tam odebrane ale było tak dawno że w tej chwili nie potrafię odpowiedzieć czy tam wtedy mieszkałem. Nie wiem tez czy dług nie dotyczył przedawnionych należności, dowiem się może gdy otrzymam dostęp do akt.

Co mogę robić w tej sprawie jeśli okaże się ze należności były przedawnione w momencie wystawienia nakazu zapłaty? Czy jest jeszcze jakiś sposób na przywrócenie terminów po tak długim okresie?
jeśli dług okaże się zasadny to czy mogę się układać z wierzycielem pomijając komornika i jak się to robi?

utwórz sobie konto w e-sądzie,

ben10 napisał:
Co mogę robić w tej sprawie jeśli okaże się ze należności były przedawnione w momencie wystawienia nakazu zapłaty

złożyć sprzeciw od nakazu zapłaty,

ben10 napisał:
jeśli dług okaże się zasadny to czy mogę się układać z wierzycielem pomijając komornika i jak się to robi?

zawsze można się dogadać z wierzycielem, nawet na etapie egzekucji komorniczej,

ben10 napisał:
Nawet po tak długim czasie?
Odebrałeś nakaz zapłaty w 2010 roku? Nie. Więc składasz sprzeciw od nakazu i jednocześnie musisz udowodnić adres zamieszkania na tamten okres. Bez tego dowodu ani rusz.

Ostatnia edycja:
Witam ponownie.

mam trochę więcej informacji, byłem tez u 2 prawników którzy poza wzięciem opłaty za konsultacje nie wprowadzili niczego nowego do sprawy. generalnie nie widza wyjścia jak tylko zapłacić.

Niestety nie miałem możliwości a właściwie sąd rejonowy w Szczecinie nie miał możliwości udostępnienia mi akt e-sądu z Lublina- taka odpowiedź otrzymałem telefonicznie w sekretariacie w Szczecinie.

Wysłałem pismo do Lublina i otrzymałem po 4 tygodniach odpowiedź z kodem do akt.

Dług okazał się 3 niezapłaconymi fakturami za usługi telekomunikacyjne które przejęło Ultimo. faktury są z maja, czerwca, i lipca 2005r. czyli w chwili wydania nakazu zapłaty były już od 2 lat przedawnione.

Niestety w aktach sprawy jest potwierdzenie odbioru z podpisem. Ewidentnie nie moim podpisem ale ktoś musiał za mnie odebrać i podpisać, być może teściowa (adres to jej mieszkanie) lub ktoś z sąsiadów. Podpisane jest imieniem i nazwiskiem ale imię jest w odmianie której ja nie używam a nazwisko jest spolszczone (ze względu na transliteracje z innego alfabetu mam takie dziwny myk w pisowni nazwiska).

Jeśli chodzi o dowód, że nie mieszkałem u teściowej w tym czasie to niestety nie mam nic takiego. Mieszkaliśmy u znajomych w 2 mieszkaniowym domu bez żadnej umowy.

Być może teściowa mogła by złożyć oświadczenie że odebrała korespondencję i jej nie przekazała ale ona teraz przeniosła się na drugi koniec Polski więc kontakt utrudniony szczególnie że osoba która ma ponad 70 lat nie pamięta już co miało czy nie miało miejsca 10 lat temu.

Proszę o podpowiedź co mam dalej robić bo kwota jest znaczna.

Czy wysyłać do Lublina papiery o przywrócenie terminu, sprzeciwy itd.? jak je motywować.

Czy można się powołać na art.840 i ewentualnie co dokładnie? Szczerze mówiąc nie rozumiem tego zapisu " Dłużnik może zaprzeczyć zdarzeniom, na których oparto wydanie klauzuli wykonalności, kwestionując istnienie obowiązku stwierdzonego tytułem egzekucyjnym niebędącym orzeczeniem sądu, albo przejście obowiązku mimo istnienia formalnego dokumentu stwierdzającego to przejście".

Czy można się powołać na któreś z niedawnych orzeczeń SN? Na które i co dokładnie pisać.

Aha i jeszcze jedno komornik nadal przysyła mi pisma na stary adres to że odebrałem to zasługa tego że jakiś czas temu na poczcie wybrałem usługę że gdy na stary adres przychodzi do mnie polecony to dostaję sms z informacją o tym.

Bardzo proszę o pomoc w rozwiązaniu tego problemu.

Powrót