Zawiadomienie o wszczęciu postępowania

• Autor wątku Autor wątku emill21
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
E

emill21

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam,
Dziś otrzymałem zawiadomienie o wszczęciu postępowania w sprawie odebrania prawa jazdy za przekroczenie prędkości. Czy opłaca mi się jechać do starostwa ii jak jest napisane w zawiadomieniu, zapoznać z dowodami i swoje 5 groszy dołożyć? Cytując "może Pan wypowiedzieć się co do zebranych materiałów dowodowych"

Witam,
Mam podobny problem co założyciel wątku. Dostałem również informację o wszczęciu postępowania przez starostę, wobec mojej osoby z racji przekroczenia o 50km/h w terenie zabudowanym. Przy zatrzymaniu przyjąłem mandat i niestety przegapiłem 7 dniowy okres możliwości uchylenia swojej decyzji o przyjęciu mandatu.
Z perspektywy czasu uważam iż radiowóz pokazał zawyżoną prędkość i bardzo możliwe iż nie przekroczyłem aż o 50km/h a o wiele mniej, co by nie skutkowało najwyższą kwotą mandatu oraz co ważne zabraniem blankietu prawa jazdy. Radiowóz dość długo się zbliżał do mojego pojazdu co zaowocowało większą prędkością radiowozu= prędkości zmierzonej niby w moim pojeździe.

Chciałbym wobec tego, złożyć wniosek o zawieszenie/umorzenie postępowania administracyjnego. Mam na to jeszcze 3 dni.
Czy ten argument który opisałem powyżej wystarczy,czy jeszcze coś mogę dodać ? Bardzo bym prosił o pomoc bo poważnie, nie uważam bym wówczas aż tak przegiął z prędkością..
Pozdrawiam

EDIT:
Link który podał voyteg niestety nie pomógł mi w rozwiązaniu mojego problemu.

Ciekawy Swiata napisał:
Chciałbym wobec tego, złożyć wniosek o zawieszenie/umorzenie postępowania administracyjnego. Mam na to jeszcze 3 dni.

Jesli postępowanie zostało wszczęte, to wynikiem jego jest decyzja merytoryczna lub umarzajaca postępowanie. Zarówno w jednym i drugim przypadku sluzy od niej odwolanie, gdzie mozna podwazyc ustalenia organu. W odwolaniu mozemy podniesc wszystko, co uwazamy za sluszne w naszej ocenie. Innej drogi nie ma.

voyteg napisał:
Jesli postępowanie zostało wszczęte, to wynikiem jego jest decyzja merytoryczna lub umarzajaca postępowanie. Zarówno w jednym i drugim przypadku sluzy od niej odwolanie, gdzie mozna podwazyc ustalenia organu. W odwolaniu mozemy podniesc wszystko, co uwazamy za sluszne w naszej ocenie. Innej drogi nie ma.

Czyli podczas obecnie trwającego postępowania nie ma sensu podnosić moich wątpliwości i stosować jakichkolwiek kroków, jedynie czekać na końcową decyzję Starosty a następnie w sytuacji decyzji zatrzymania prawa jazdy, należy złożyć odwołanie ?

Dziękuję bardzo za odpowiedź.

Ciekawy Swiata napisał:
Czyli podczas obecnie trwającego postępowania nie ma sensu podnosić moich wątpliwości

Ma pan takie prawo, aczkolwiek trudno ocenić, co będzie bardziej efektywne.
Decyzja i tak musi zapaść

Powrót