Zawiadomienie o wszczeciu postepowania

• Autor wątku Autor wątku dominik7903
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
D

dominik7903

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam
Sprawa wygląda tak.
Zarejestrowałem się online w urzędzie pracy dn. 25.02 i odrazu otrzymałem wezwanie do wstawienia się w urzędzie 26.02 rano.
Jako że nie mogłem tego zrobić bo byłem poza domem zgłosiłem brak gotowości. Z tym brak gotowości zgłosiłem od dnia rejestracji i to był chyba mój błąd ponieważ dziś otrzymałem takie pismo z Up.
Jakie będą dalsze kroki?
Rozumiem że usunął mnie teraz z listy bezrobotnych?

Rejestrując się w dniu 25.02 musiał Pan oświadczyć, że jest zdolny i gotowy do podjęcia zatrudnienia. Zgłoszenie tego samego dnia tzw. "braku gotowości" było sprzeczne z tym oświadczeniem i pewnie dlatego urząd pracy wszczął postępowanie. Najpewniej urząd pracy odmówi Panu przyznania statusu bezrobotnego od tego dnia oraz prawa do zasiłku.

gośćforum123 napisał:
Rejestrując się w dniu 25.02 musiał Pan oświadczyć, że jest zdolny i gotowy do podjęcia zatrudnienia. Zgłoszenie tego samego dnia tzw. "braku gotowości" było sprzeczne z tym oświadczeniem i pewnie dlatego urząd pracy wszczął postępowanie. Najpewniej urząd pracy odmówi Panu przyznania statusu bezrobotnego od tego dnia oraz prawa do zasiłku.

Czyli co mam teraz zrobić bo nie wiem? Iść tam po upływie tych 10dni które zgłosiłem brak gotowości czy czekać na kolejne pisma?

Dziś dostałem kolejne pismo bardzo bliźniacze do tego powyższego tym razem zatytuułowanie "wznowienie postępowania administracyjnego"
Może mi ktoś powiedzieć czy mogę się ponownie zarejestrować w urzędzie pracy jeżeli trwa postępowanie czy dopiero po zakończeniu?
Pytam gdyż dzwoniłem do lekarza i już nie widnieje jako ubezpieczony w systemie "ewuś"

Powrót