zawiadomienie o wszczeciuegzekucji

• Autor wątku Autor wątku lilu198
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
L

lilu198

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
29
Witam mam dylemat co dalej robić sytuacja jest następująca. Mój znajomy pożyczył od swego ojca 20tyś.Tzw umowa była spożądzona w formie:
-pożyczam o ojca 20tyś podpis i data....
nie ma tam daty zwrotu pożyczki.Po pewnym czasie znajomy dostaje :
-wypowiadam umowe zawarta....z i ile i jednocześniezgodnie z art.723kodeksu cywilnego wzywam o zwrot pożyczki w ciągu 6 tyg.
Pieniądze nie były zwrucone. Przychodzi po pewnym czasie informacja o ponownym nakazie spłaty w raz z odsetkami.
I dalej nic, znajomy nie oddaj jest pełnoletnim uczniem, nie pracuje nie ma z skąd.Po tygodniu dostaje już pozew o zapłatę w poztępowaniu nakazowym. dalej upominawczym. Kilka dni od dostarczenia nakazu zapłaty mój znajomy trafia do aresztu sledczego....przebywa tam do teraz. Dziś jego mama odebrała zawiadamienie o wszczęciu egzekucji....mniej więcej o treści
- wierzyciel wskazał we wniosku następujące sposoby egzekucji: ruchomości,rachunku bankowego,wierzytelności,innych praw majątkowych.

Dla mnie sytuacja jest poniekąd dziwna zanajomy przebywa w zk jego ojciec wie o tym a mimo to przysyła mu jakieś pisma. Wie o stanie majątkowym, że ten chłopak nie ma nic, nie pracuje, nie jest zarejestrowany w urzędzie pracy, chodzi/chodził do szkoły zaocznie...co można zrobić w tej sprawie.

Proszę o pomoc!!!!

Jeśli nie posiada majątku to komornik to sprawdzi i umoży postępowanie na jakiś czas, tj. dopóki tatuś nie doniesie mu, że syn posiada jakieś dochody lub majątek

Teraz już ni nie da się zrobić. Był na to czas, kiedy został wydany nakaz zapłaty. Wtedy należało wnieść sprzeciw uzasadniając w nim swoje racje.
Ewentualnie wnieść sprzeciw wraz z wnosekiem o przywrócenie terminu, uzasadniając, że nie było możliwości skutecznego wniesienia sprzeciwu z powodu trafienia do Zakładu karnego. Oczywiście o ile trafi do ZK w ciągu 14 dni od otrzymania nakazu zapłaty, gdyż taki miał termin na wniesienie sprzeciwu. Nie wiem, czy Sąd uwzględni taki wniosek, gdyż nie wiem jaki czas upłynął od wystawienia nakazu zapłaty. Jeśłi dość długo, to mógł takowy sprzeciw złozyć nawet z ZK, nie po fakcie, kiedy Komornik wszedł do działania.
Co do jego braku majątku, jeśłi nic nie posiada, Komornik postępowanie umorzy, jednak Wierzyciel ma 10 lat nim nastąpi przedawnienie, więc za jakiś czas Ojciec znów złozy wniosek do Komornika o wszczęcie egzekucji. W takiej sytuacji bieg przedawnienia przerywa się i biegnie od nowa, czyli znów 10 lat.
Inaczej pisząc, jeśli Wierzyciel, czyli Ojciec włoży monimum starań, nakaz zapłaty nigdy nie ulegnie przedawnieniu, co za tym idzie, dług bedzie stale rosnąć, będą dochodziły odsetki, koszta Komornicze. Kiedyś znajomy wyjdzie z Zakładu Karnego, wtedy gdzieś zamieszka, znajdzie pracę itp. wtedy Komornik zacznie zajmować.
Proszę poczekać, może ktoś znajdzie jakiś sposób, jednak aby ktoś coś napisał bardziej konkretnego, trzeba opisać sytuację bardziej dokładnie, szczególnie podawać wszystkie daty.

Powrót