Zawiadomienie o wszęciu egzekucji bez nakazu zapłaty z sądu

• Autor wątku Autor wątku JoannaQ
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
J

JoannaQ

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
7
Witam proszę o pomoc.
Dostałam pismo od komornika że mam się u niego stawić.
Tak też uczyniłam, otrzymałam od niego 2 pisma:
POSTANOWIENIE /ws egzekucji z dnia 27.01.2011
ZAWIADOMIENIE O WSZCZĘCIU EGZEKUCJI. z dnia 27.01.2011
Dziś mamy 02.03.2011

Zadzwoniłam więc do firmy która przejęła dług w 2004 roku.
Okazało się iż jest to ponoć dług za nieuregulowaną płatność z przed wielu lat z telefonią komórkową jaką był CENTERTEL.
Czytałam dziś dużo o przedawnieniu długu i owszem chcę wysłać do sądu tzw. sprzeciw do nakazu zapłaty ale czy to wystarczy?
i...
Gdzie są dokumenty takie jak:
POZEW FIRMY WINDYKACYJNEJ ULTIMO
NAKAZ ZAPŁATY Z SĄDU - (na komorniczym postanowieniu jest data rzekomego nakazu sądu z dn.27.09.2010)
KLAUZULA WYKONALNOŚCI (na komorniczym postanowieniu jest data rzekomej klauzuli z dn.28.12.2010)
POSTANOWIENIE SĄDU (na komorniczym postanowieniu jest data rzekomego postanowienia Sądu z dn. 28.12.2010)
Czy komornik jest w posiadaniu takich dokumentów i po prostu wyczuwając niewiedzę po prostu mi ich nie dał?
Ja żadnego z tym dokumentów nie otrzymałam przez cały ten czas, jedynie finalne zawiadomienie o wszczęciu egzekucji komorniczej. Proszę mi pomóc jak mam się odnieść do tej sprawy. Jakie pismo sporządzić do sądu i czy nie jest na nie za późno skoro te daty są tak odległe a z tego co czytałam jest na sprzeciw 2 tygodnie, dziś u komornika podpisałam odbiór ale tylko tych 2 dokumentów. Z góry dziękuję.

Zmieniałaś adres zamieszkania ?
Może korespondencja przychodziła na poprzedni adres ?
Polecam poszukac i poczytać również o sprzeciwie wraz z wnioskiem o przywrócenie terminu. Pamiętaj, masz na to 7 dni od chwili, kiedy dowiedziałaś się o wydaniu nakazu zapłaty. Wgląd do akt uzyskasz w Sądzie który wydał nakaz zapłaty, w archiwum. Tam zapoznasz się z całą dokumentacją. Polecam zrobić ksero, może się przydać, ciężko wszystko zapiamiętać, czy zanotować. Na postanowieniu o wszczęciu egzekucji masz sygnaturę sprawy, to po jej numerze uzyskasz wgląd do w/w akt.

No też właśnie o to chodzi że nie zmieniałam adresu zamieszkania. Sprawdzę poprawność adresu jutro w Sądzie, ale o tyle to dziwne że komornik wiedział jak do mnie trafić. Owszem czytałam o sprzeciwie i o przywróceniu terminu nakazu spłaty z tym że, czy jeśli są to takie odległe daty (09.2010-nakaz zapłaty/klauzula i postanowienie 12.10) tych nieotrzymanych pism, czy wciąż można coś wyegzekwować, bo jeśli chodzi o przedawnienie długu to tego jestem pewna bo licząc iż wierzyciel ULTIMO przejął to w 2004 roku to już jest 7 lat, a dług myślę że może mieć ponad 10 to na pewno.

Po wglądzie w akta będziesz wiedzieć na jaki adres były wysyłane pisma z Sądu, wtedy będzie można coś dokładniej powiedzieć. Żeby była opcja podniesienia zarzutu przedawnienia, trzeba mieć możliwość wnienisenia sprzeciwu.

Witam ponownie, po rundzie po niemal wszystkich Łódzkich wydziałach cywilnych, dostałam finalnie informację od komornika postawionego pod murem, że akta są w Sądzie w Lublinie. Komornik zaś mówi, że mi nie da kserokopii tych dokumentów bo nie może. Po wykonaniu telefonu do Sądu w Lublinie dowiedziałam się że listy przychodziły na mój adres zameldowania, ale nie zostały doręczone do mnie, bo nie mają pokwitowania odbioru. Nie wiem co mam robić, termin goni bo do wtorku powinnam począć jakieś kroki. Pani urzędnik w Sądzie powiedziała że marne szanse coś wyegzekwować z tego względu że nie zmieniłam adresu zameldowania i że listy przychodziły i że powinny być odbierane, kurcze ale ja naprawdę nie otrzymałam żadnego awizo, bo gdyby tak było to by zostało odebrane. Z góry dzięki.

Czy nikt nie jest w stanie coś podpowiedzieć?

Pani w Sądzie dobrze Ci powiedziała. Pismo dwa razy awizowane, liczy się jako dostarczone. W Twoim wypadku pozostaje chyba napisać wniosek o przywrócenie terminu do wniesienia sprzeciwu. Sąd może, ale nie musi terminu przyrócić. Polecam dokładną lekturę forum, są dziesiątki podobnych tematów. Szczególnie poszukaj "sprzeciw", "przywrócenie terminu" itp. Pamiętaj o terminie, 7 dni od dnia, kiedy dowiedziałaś się o wydanym nakazie zapłaty.

Powrót