Zawiadomienie o wykroczeniu

• Autor wątku Autor wątku magdarynka
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

magdarynka

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
22
Domyślnie Zawiadomienie o wykroczeniu
Znalazłam zawiadomienie za wycieraczka samochodu o wykroczeniu za parkowanie pod blokiem w strefie zamieszkania, mam stawić się na komendę w konkretnym dniu ale godzina jest nie czytelna. Pod blokiem jest tylko 5 miejsc parkingowych ale spółdzielnia nie zabroniła stawiać samochodów w innym miejscu byle nie utrudniało przejazdu innym użytkownikom. I to nie zostało złamane bo przejazd ma ponad 5metrow szerokości jeszcze po zaparkowaniu samochodów. Czy mogę w tej sytuacji nie przyjmować mandatu i powoływać się na pozwolenie spółdzielni?

2 pkt. 4 ustawy Prawo o ruchu drogowym. Zgodnie z nimi „zabrania się postoju w strefie zamieszkania w innym miejscu niż wyznaczone w tym celu”. Wyznaczone miejsca są. Ty parkowałeś gdzie indziej. Zgoda spółdzielni żeby parkować gdzie się chce nie ma żadnego znaczenia. A parkowałeś w takim miejscu gdzie mogło komuś przeszkadzać i zgłosił to na policję.
Jak uważasz. Co stoi wyżej. Zgoda spółdzielni czy kodeks drogowy? Czym się będzie kierowała policja wystawiając mandat? Zadzwoń na komendę i może telefoniczne dogadaj godzinę na wizytę.

Ostatnia edycja:
magdarynka napisał:
Czy mogę w tej sytuacji nie przyjmować mandatu i powoływać się na pozwolenie spółdzielni?

Możesz. To nie jest zabronione. Sąd orzeknie o winie.

Powrót