zawiadomienie o zajęciu innej wierzytelności pieniężnej

• Autor wątku Autor wątku uc8051
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
U

uc8051

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
5
Na dzień doręczenia nie było żadnych faktur do opłacenia ani usług nieopłaconych w piśmie jest coś takiego:

§ 2.Zajęcie wierzytelności jest dokonane z chwilą doręczenia dłużnikowi zajętej wierzytelności zawiadomienia o zajęciu, o którym mowa w § 1. Zajęcie wierzytelności z tytułu dostaw, robót i usług dotyczy również wierzytelności, które nie istniały w chwili zajęcia, a powstaną po dokonaniu zajęcia z tytułu tych dostaw, robót i usług.

Z tego co ja rozumiem jeśli przed zajęciem była usługa i po zajęciu dopiero za nią f.vat to tego też dotyczy zajęcie.

I pytanie jeśli usługa i f.vat za nią będzie po chwili doręczenia to to zajęcie też tego dotyczy czy już nie ?

z jakiego tytułu ta wierzytelność, bo pyta pan w dziale postępowanie administracyjne?

Mój kontrahent ma jakieś długi i to mnie zbytnio nie obchodzi.

Kwestia tego że urząd skarbowy wysłał mi pismo żebym zamiast jemu(kontrahentowi) to im wpłacał. Tyle że jest tam to zdanie i nie wiem czy dotyczy to tylko należności które są w momencie odebrania pisma czy tych co się pojawią później również. To znaczy czy zamiast kontrahentowi mam wpłacać do US aż do jakiegoś pisma odwołującego raczej nie ma szans żebym moje należności spłaciły ten dług bo potrwało by to z 8lat.

Podstawa prawna:
Art. 89. Tryb zajęcia innych wierzytelności pieniężnych
Dz.U.2018.0.1314 t.j. - Ustawa z dnia 17 czerwca 1966 r. o postępowaniu egzekucyjnym w administracji
§ 1. Organ egzekucyjny dokonuje zajęcia wierzytelności pieniężnej innej, niż określona w art 72–85, przez przesłanie do dłużnika zobowiązanego zawiadomienia o zajęciu wierzytelności pieniężnej zobowiązanego i jednocześnie wzywa dłużnika zajętej wierzytelności, aby należnej od niego kwoty do wysokości egzekwowanej należności wraz z odsetkami z tytułu niezapłacenia należności w terminie i kosztami egzekucyjnymi bez zgody organu egzekucyjnego nie uiszczał zobowiązanemu, lecz należną kwotę przekazał organowi egzekucyjnemu na pokrycie należności.

Jest dokładnie podany cytat z tego artykułu :

Art. 89. Tryb zajęcia innych wierzytelności pieniężnych
§ 2.Zajęcie wierzytelności jest dokonane z chwilą doręczenia dłużnikowi zajętej wierzytelności zawiadomienia o zajęciu, o którym mowa w § 1. Zajęcie wierzytelności z tytułu dostaw, robót i usług dotyczy również wierzytelności, które nie istniały w chwili zajęcia, a powstaną po dokonaniu zajęcia z tytułu tych dostaw, robót i usług.

Z tego co ja to czytam to wynika że usługi z przed doręczenia za które nie było jeszcze f.vat (wierzytelności) to to zajęcie dotyczy ale nowych usługi za nie f.vat które wystąpiły po doręczeniu już nie.

Można zająć wierzytelność przyszłą, jeżeli jest za dostawy, roboty, usługi.

Czas wystawienia faktury nie ma znaczenia. Jeżeli zajęcie wpłynęło po zawarciu umowy, a przed terminem płatności - wierzytelność jest do potrącenia. Jeżeli zajęcie wpłynęło przed zawarciem umowy i terminem płatności - nie należy potrącać.

Zapytałem o to samo w US i dostałe odpowiedź :"zajęcie dotyczy również wierzytelności, z tytułu dostaw, robót i usług, które nie istniały w chwili zajęcia, a powstały po dokonaniu zajęcia."

Na szczęści to niewielkie kwoty więc się nie stresuję i wpłacę do US ale czy takie pismo jakby co mnie chroni w sądzie czy mogło by się skończyć tym że kontrahent w sądzie wyegzekwuje odemni te pieniądze a ja będę musiał w sądzie o zwrot ich od US walczyć ?

Powrót