Zawiasy

• Autor wątku Autor wątku bieluś
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
B

bieluś

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
5
Witam,
Zostałem skazany na 16 miesięcy na dwa lata. Czy po upływie tych dwóch lat będę automatycznie wymazany z kartoteki??z krajowego rejestru sądowego??, pytam bo nie mam pewności z tego co się zdążyłem zorientować do tej pory to na to wygląda że tak, ale nie jestem pewny i chciałbym żeby ktoś kompetentny mnie o tym poinformował. Pytam bo chciałbym po upływie tego okresu starać się do pracy w mundurówce, a takie zaświadczenie o niekaralnśći wówczas musiałbym posiadać.

Chodzi Ci o Krajowy Rejestr Karny (a nie Sądowy).
Twoje skazanie zostanie zatarte z upływem 2 lat (okres próby) i 6 miesięcy (okres z art. 76§1 KK).

prlegal napisał:
Twoje skazanie zostanie zatarte z upływem 2 lat (okres próby) i 6 miesięcy (okres z art. 76§1 KK).

Pod pewnymi dodatkowymi warunkami, o których na forum już wiele razy była mowa.

A mógłbyś wymienić te warunki jeszcze raz?? i w związku z tym czy po upływie tych 2 lat i okresu próby (6 miesięcy) będę mógł się starać do jakiejś pracy w mundurówce??

Opcja "szukaj" na forum nie działa?

Co do "mundurówki" to powiadają, że zatarte skazanie w praktyce jest przeszkodą.

Zreszta o tym też było co najmniej kilka - czasem dość "spolaryzowanych" - dyskusji.

Pewnie działa tylko co wpisać żeby znaleźć coś na ten temat?? bo jak do tej pory to niestety nić nie znalazłem sensownego:/. a co do drugiej opcji to powiadają że jest przeszkodą czy jest przeszkodą?? bo to znacząca różnica. Określenie "powiadają" nie wiele mi szczerze mówiąc pomaga bo dużo rzeczy można mówić, a rzeczywistość okazuje się zupełnie inna.

co d otego "powiadają" kadi miał na myśli to że mimo iz skazanie jest zatarte jeśli chcesz podjać pracę w sluzbach np w policji to to iż byłeś karany i tak wyjdzie na jaw a wówczas podjecie pracy jest niemożłiwe

bieluś napisał:
Pewnie działa tylko co wpisać żeby znaleźć coś na ten temat??

Pytasz poważnie?
Wydawało mi się że interesuje Cię "zatarcie skazania".
Możesz też wypróbować "nieskazitelny charakter"

Poczytałem trochę na forum, jednak każda sprawa jest inna. Dlatego prosiłbym o bardziej konkretną odpowiedź na moje pytanie.
Mój problem polega na tym, iż zostałem skazany na 16 miesięcy w zawieszeniu na dwa lata i karę grzywny 50 stawek po 20 zł. Problem polega na tym, że po upływie tego okresu, czyli tych dwóch lat + 6 miesięcy chciałbym się strać do pracy w służbach mundurowych tzn. wojsko albo zakład karny jeszcze do końca nie jestem zdecydowany ale to mało istotne. Moje pytanie jest następujące czy po upływie tych 2,5 roku od uprawomocnienia się wyroku i automatycznym zatarciu skazania, będę mógł się strać do takiej pracy. Z tego co wiem potrzebne mi będzie zaświadczenie z KRK o niekaralności,a po upływie tych 2,5 roku zatarcie nastąpi samoistnie. Więc czy będzie stało mi coś jeszcze na przeszkodzie czy raczej mogę próbować się ubiegać o taką pracę??

Mam pytanie jaka jest najwyzsza kara w zawieszeni.Tzn ile na ile???

5 lat pozbawienia wolności z warunkowym zawieszeniem wykonania kary na 10 lat (art. 343 k.p.k.)

Poczytałem trochę na forum, jednak każda sprawa jest inna. Dlatego prosiłbym o bardziej konkretną odpowiedź na moje pytanie, jeżeli to możliwe.
Mój problem polega na tym, iż zostałem skazany na 16 miesięcy w zawieszeniu na dwa lata i karę grzywny 50 stawek po 20 zł. Problem polega na tym, że po upływie tego okresu, czyli tych dwóch lat + 6 miesięcy chciałbym się strać do pracy w służbach mundurowych tzn. wojsko albo zakład karny jeszcze do końca nie jestem zdecydowany ale to mało istotne. Moje pytanie jest następujące czy po upływie tych 2,5 roku od uprawomocnienia się wyroku i automatycznym zatarciu skazania, będę mógł się starać do takiej pracy. Z tego co wiem potrzebne mi będzie zaświadczenie z KRK o niekaralności,a po upływie tych 2,5 roku zatarcie nastąpi samoistnie. Więc czy będzie stało mi coś jeszcze na przeszkodzie czy raczej mogę próbować się ubiegać o taką pracę??

Ogólnopolski Portal Służby Więziennej
tutaj znajdziesz jakie warunki musisz spełniac żeby ubiegać sie o prace w SW.

Do tego jak tam wyczytasz potrzeba być nie karanym ale oprócz tego ,że trzeba być niekaranym to trzeba mieć również nieskazitelną opinię, a ty takiej już nie będziesz mial.

Jednak jak napisał kiedys p a r a g r a f : " Szansa na dostanie się do mundurówki zawsze jest, zwłaszcza w czasie "kryzysu", kiedy dużo osób rezygnuje z Policji... () ... ale nawet nie próbuj ukrywać swojej przeszłości, bo wtedy na bank się nie dostaniesz. "

Próbowac zawsze możesz ale czy się dostaniesz to inna kwestia!

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót