Zawiesiłem Zasiłek i wyjechalem do Niemiec...

• Autor wątku Autor wątku Lucyyy
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
L

Lucyyy

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam. Bardzo proszę o pomoc. Mam 50lat. Otrzymywałem przez 5 miesięcy zasiłek dla bezrobotnych (120%)Dostałem prace za granicą, legalna więc zawiesiłem i wyjechałem. Na miejscu okazało sie, że są problemy. Moj szef nie mogł mi zrobic papierow bo jedna firma na drugim koncu Niemiec (POLSKI SZWINDEL) zrobili mi papiery i udawali ze ja niby tam pracuje. Ja tam nigdy nie byłem ani umowy nie podpisywalem. Zaczelo sie i skonczylo sie tak, ze NIby w tamtej firmie bylem od 1.kwietnia do 30 czerwca. A tak naprawde od 15 maja bylem juz u mojego nowego szefa. Wrocilem na koniec lipca do Polski ale dokumentu na legalna prace nie mialem. Potem po 2 tyg wrociłem i do15 wrzesnia pracowalem na papierach u mojego szefa i teraz mam problem by dostac dalej zasilek. Czy jest mozliwe jakies pozytywne rozwiazanie? PROSZĘ pomozcie

jak firma mogla udawac ze tam pracujesz????
chyba ktos podal sie za ciebie?
zloz zawiadomienie o popelnionym przestepstwie
a poza tym pozew o odszkodowanie do firmy, w ktorej niby pracowales.

zasilek dostaniesz jezeli legalnie przepracowales 12 miesiecy w ciagu 18 miesiecy.
wiec trudno nie znajac wszystkich danych odpowiedziec na to pytanie.
chociaz nie wiem jak urzad bierze pod uwage legalna prace za granica, ale wydaje mi sie, ze powinien to uznac.

drugie rozwiazanie to poros ta firme, w ktorej niby pracowales, o wyplate zaleglej pensji bo jej nie otrzymales oraz swiadectwo pracy.

Witam

A jak mam to zacząć. Czy powinienem wcześniej wysłać jakies pismo przedsadowe czy zglosic nalezy to w Polsce. Proszę o pomoc.

zalezy co chcesz osiagnac?
bo jezeli ci zalezy na tym aby staz w tej firmie, w ktorej niby pracowales byl brany pod uwage w przypadku zasilu dla bezrobotnych to napisz to pracodawcy pismo o zwrtot zaleglej pensji i swiadectwo pracy.
Na polecone pismo ci powinni odpowiedziec.

tylko to jest chyba troche poza prawem bo firma wkorzystala twoje dane itd, a ty o tym wiesz i sie na to godzisz chcac otrzymac swiadectwo za prace jakiej nie wykonywales.
................................................
jezeli chcialbys uzyskac odszkodowanie za to, ze pracodawca nie mogl cie oficialnie zatrudnic to wystepujesz do sadu (tylko nie wiem czy polskiego czy niemieckiego) i opisujesz sytuacje, swiadkow, dowody itd i piszesz jakie odszkodowanie wedlug ciebie ci sie nalezy
proces moze potrwac, ale jezeli rzeczywicie tak jest to sad powinien ci przyznac racje
tylko jest tu problem bo to sie moze wiazac z kosztami dojazdow na rozprawy (dosc duze w przypadku dojezdzania do niemiec)
koszty, jezeli wygrasz sprawe powinny ci byc co prawda zwroconel, ale .... to moze trwac i trwac.

a zawiadomienie o przestepstwie skladasz np. w najblizszym komiariacie policji (w sumie to powinienies to juz zrobic dawno...tam na miejscu)

takie zawiadomienie powinienes zalaczyc lub o nim wsomniec w pozwie do sadu.

Powrót