zawieszenie części uzupełniającej renty rolniczej z tytułu cząkowitej niezdolności do

• Autor wątku Autor wątku aluett
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

aluett

Użytkownik
Odpowiedzi
94
Witam posiadam gospodarstwo rolne nabyte przez darowiznę od rodziców od 10 lat. Przez ostatnie pół roku byłam na zwolnieniu lekarskim w KRUS, złożyłam wniosek o jego przedłużenie i lekarz orzecznik stwierdził że nie jestem zdolna do pracy w gospodarstwie rolnym i nie rokuję odzyskania zdolności, oraz poradziła złożenie dokumentów na rentę z tytułu niezdolności do pracy.
Ja mam swoje gospodarstwo rolne po rodzicach a mąż swoje(po swoich rodzicach), mamy rozdzielność majątkową, czy KRUS może w takiej sytuacji zawiesić mi całość części uzupełniającej tej renty czy tylko 50%? Proszę o odpowiedź i z góry dziękuję

Proszę zapoznać się z art. 28 ustawy z dnia 20 grudnia 1990r. o ubezpieczeniu społecznym rolników (Dz.U.z 2008r. Nr 50, poz.291 z późn.zm.).

Pozdrawiam

Zapoznałam się z tą ustawą i sprawa byłaby dla minie jasna gdyby nie rozdzielność majątkowa która posiadam. Czy mino rozdzielności maja tu zastosowanie te przepisy:
cyt."6. Wypłata ulega zawieszeniu w połowie, jeżeli:
1) emeryt lub rencista prowadzi działalność rolniczą z małżonkiem, który nie ma ustalonego prawa do emerytury albo renty i nie spełnia warunków do uzyskania emerytury rolniczej albo renty inwalidzkiej"

Rozdzielność majątkowa nic nie zmienia.

Powrót